Palestinske frakcije u potrazi za jedinstvenom vladom nakon ostavke Palestinske uprave

Palestinske frakcije, od kojih su neke u međusobnom sukobu više od 20 godina, sastaju se u Moskvi da disutuju o mogućnosti formiranja nove vlade samo nekoliko dana nakon što palestinska vlast i zvanično podnela ostavku.

Cilj dvodnevnih razgovora je da se ujedine sve frakcije po vođstvom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), u kolaiciju partnera koji su potpisali mirovni ugovor sa Izraelom 1993. godine i formirali novu Palestinsku upravu.

Hamas, koji vodi rat sa Izraelom u Gazi, prisustvuje razgovorima kako prenose ruski mediji. Hamas ne predstavlja deo PLO i ne priznaje Izrael kao državu.

Kako navodi Halid Elgindi, viši saradnik na Institutu za Bliski istok u Vašingtonu:

Uključivanje Hamasa, zajedno sa drugim frakcijama koje su van PLO, su esencijalni korak ka reformi i obnovi PLO. U suprotnom PLO nema načina kako da tvrdi da poseduje legitimitet.

Fatah dominira i u PLO i Palestinskoj upravi, prelazna palestinska vlada koja je uspostavljena u okupiranim oblastima od strane izraela u Zapadnoj obali nakon dogovora iz 1993. godine poznatim pod imenom Ugovori iz Osloa.

Palestinska uprava je duboko nepopularna među palestinskim narodom, i mnogi je smatraju duboko korumpiranom i nesposobnom da pruži bezbednost i sigurnost stanovništvu usled konstantnih izraelskih upada. Takođe, pod ogromnim pritiskom je SAD da se u potpunosti reformiše.

Autor: redportal.rs