Razmatrala se opcija i da se sve prebaci u jedan grad, međutim od te ideje se odustalo iz 2 razloga 👇

Glavni gradovi ponos su svake zemlje i često, premda ne uvek, njihov najpoznatiji predstavnik. Neke poznaje celi svet, o njima se pišu knjige i snimaju filmovi i na listi su želja brojnim svetskim putnicima.

Drugi su pak u seni poznatijih gradova u svojim zemljama ili slavnijih zemalja u susedstvu. 

Šta biste odgovorili da vas neko pita koji je glavni grad Južne Afrike? 

Neki će reći Kejptaun, drugi će možda spomenuti najpoznatiji grad ove zemlje Johanesburg, ali malo ljudi će reći pravi odgovor. A on glasi da glavni grad Južne Afrike nije samo jedan, nego čak 3 dele tu titulu. To su Kejptaun, Pretorija i Blumfontejn.

Južnoafrička Republika ima, dakle, 3 glavna grada. Kejptaun, kojem je lokalno ime Kaapstad, najveći je među njima i u njemu se nalazi sedište parlamenta, odnosno državne skupštine.

Država ima 2 zakonodavna doma: Nacionalni savet, odnosno gornji dom sa 90 zastupnika, i Narodna skupština, odnosno donji dom sa 400 zastupnika. Svi zasedaju u Kejptaunu, koji je ujedno i drugi najposećeniji grad u celoj Africi, nakon Kaira. Grad ima 3,5 miliona stanovnika i sedište je pokrajine Vestern Kejp, prenosi Putnikofer.hr.

Pretorija se nalazi oko 55 kilometara od Johanesburga i glavni je grad pokrajine Transval. U tom je gradu, koji broji oko 2,4 miliona stanovnika, smeštena izvršna vlast, dakle u njemu zaseda Vlada

Put između Kejptauna i Pretorije jedna je od najprometnijih u zemlji, a put je dug više od 1.300 kilometara. Ništa bliže nije ni treći glavni grad Južne Afrike, do kojeg iz Kejptauna treba putovati oko 1.000 kilometara.

Blumfontejn je sedište sudske vlasti i najmanji je među 3 južnoafričke metropole. Ima tek 350.000 stanovnika i glavni je grad pokrajine Oranje.

Tri glavna grada proglašena su konvencijom o nacionalnom ujedinjenju iz 1909. godine, čiji je cilj bio pomiriti suprotstavljene plemenske i kolonijalne interese

Najveći grad Južne Afrike Johanesburg tom konvencijom nije dobio titulu iako je u njemu i danas smešten Ustavni sud

Poslednjih se godina razmatrala konsolidacija i smeštanje svih funkcija u jedan grad, Pretoriju, ali se od toga odustalo. Glavni razlog je veliki trošak izgradnje nove infrastrukture, te strah od korupcije koja bi mogla pratiti taj potez.

Autor: Nezavisne.com