Tramp u intervjuu za Foks njuz izrazio žaljenje zbog smrti Navaljnog

Bivši američki predsednik Donald Tramp uporedio je sebe sa Aleksejem Navaljnim, tvrdeći da je žrtva političkog progona, baš kao i lider ruske opozicije, koji je umro pre nekoliko dana u ozloglašenom zatvoru u Arktičkom krugu.

- Optužili su me četiri puta, samo zbog činjenice da sam u politici. Optužen sam za stvari koje su tako smešne. To je oblik Navaljnog. To je oblik komunizma, fašizma - rekao je bivši predsednik za Foks njuz.

Tramp je u intervjuu za Foks njuz izrazio žaljenje zbog smrti Navaljnog. Sadašnji predsednik Džo Bajden i zapadni lideri okrivljuju ruskog lidera Vladimira Putina za smrt opozicionara.

Navaljni je bio u veoma tužnoj situaciji i bio je veoma hrabar, bio je veoma hrabar momak. On se vratio i mogao je da ostane napolju, i, iskreno, verovatno bi mu bilo mnogo bolje da se kloni i govori van zemlje, nego da se vrati, jer su ljudi mislili da bi se moglo desiti ono što se dogodilo - rekao je Tramp aludirajući na odluku Navaljnog da se vrati u domovinu nakon što se lečio od trovanja u Nemačkoj, iako su svi znali da će biti priveden kada stupi na rusko tlo.

Tramp je tada primetio da se oseća kao da je u istoj situaciji kao Navaljni u Rusiji.

- To je užasno, ali to se dešava i u našoj zemlji, koja se na mnogo načina pretvara u komunističku zemlju - dodao je Tramp, misleći na niz tužbi protiv njega po optužbama koje se kreću od podsticanja nereda na Kapitol Hilu do utaje poreza.

Pre manje od nedelju dana, Trampu je naloženo da plati kaznu od 355 miliona dolara, plus 99 miliona dolara kamate, zbog lažnog predstavljanja vrednosti svoje kompanije kako bi dobio bolji kredit.

Državni tužilac Njujorka Leticija Džejms saopštila je da je spremna da pokrene proces za konfiskaciju Trampove imovine jer se veruje da on nema dovoljno aktivne imovine da plati kaznu.

U izbornoj godini kada je skoro sigurno da će Tramp biti republikanski predsednički kandidat, suočava se sa još jednom serijom tužbi za koje kaže da su politički motivisane, a on je lično žrtva "lova na veštice".

- Optužili su me četiri puta, samo zbog toga što sam u politici. Optužen sam za stvari koje su tako smešne. To je oblik Navaljnog. To je oblik komunizma, fašizma - rekao je bivši predsednik za Foks njuz.

On je, međutim, izbegao da odgovori na pitanje da li bi mogao da postane „potencijalni politički zatvorenik do smrti, kao Navaljni“.

Ako izgubimo od akni, onda neće da pričaju o meni i ne bih imao problema sa zakonom. Da sam bio napolju, mislim da iako me toliko mrze, mislim da da sam bio napolju, i dalje bi bili kao, hajde da gonimo ovog tipa, ne možemo da trpimo ovog tipa - rekao je bivši predsednik.

Tramp u intervjuu uopšte nije poimenično pomenuo ruskog predsednika, kojeg je više hvalio nego kritikovao i dok je bio predsednik SAD.

Putin je, s druge strane, nedavno uzvratio "kompliment" kada je izjavio da "radije bih da predvidivi Bajden bude izabran za predsednika Amerike nego nepredvidivi Tramp".

Analize američke obaveštajne zajednice, pak, ukazuju da je Moskva preko hakerskih grupa i drugih instrumenata sprovodila operacije u suprotnom smeru – da bi okaljala Trampove protivnike kako na izborima 2016. na kojima je pobedio, tako i 2020. na kojima je izgubljen.

Autor: redportal.rs