Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće ali imaju političku težinu

Sjedinjene Američke Države danas su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put otkako se, od 7. oktobra, kad su izbile borbe oko te palestinske enklave.

Od 15 članica Savega bezbednosti UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podneo Alžir, dok je Velika Britanija bila udržana, preneo je Rojters.

- Glas za ovu rezoluciju je podrška palestinskom narodu da živi. Suprotno, glasanje protiv rezolucije podrazumeva podršku brutalnom nasilju i kolektivnoj kazni - rekao je ambasador Alžira u UN Amar Bendžama, a prenosi RTS.

Američka ambasasdorka Linda Tomas Grinfild rekla je danas da bi svaka akcija koju bi preuzeo Savet bezbednosti značila smetnju "osetljivim, aktuelnim pregovorima".

- Mi verujemo da bi rezolucija negativno uticala na pregovore. Zahtevanje momentalnog, bezuslovnog prekida vatre, bez sporazuma koji bi od Hamasa zahtevao oslobađanje talaca, ne bi doneo održiv mir. Umesto toga, nastavila bi se borba Hamasa i Izraela - rekla je Grinfild.

Agencija Rojters ranije je objavila da su Sjedinjene Države predložile svoj nacrt rezolucije u kojem se traži podrška Saveta bezbednosti "za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće".

Vašington je do sada izbegavao da koristi reč primirje u bilo kojim potezima UN o ratu Izraela i Hamasa, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsednik SAD Džo Bajden koristio prošle nedelje tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

U nacrtu američke rezolucije takođe se "utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafi rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susedne zemlje".

Ofanziva bi, kako se navodi, "imala ozbiljne posledice po regionalni mir i bezbednost" i zbog toga se naglašava da "ne bi trebalo da bude izvedena pod trenutnim okolnostima".

Borbe oko Gaze počele su kada su borci Hamasa u napadu na Izrael 7. oktobra, ubili oko 1.200 ljudi, i oteli oko 250 talaca. U odmazdi, Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze u kojoj je dosad ubijeno oko 29.000 Palestinaca.

U decembru je više od tri četvrtine članica Ujedinjenih nacija u Generalnoj skupštini izglasalo rezoluciju kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre.

Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće ali imaju političku težinu.

Autor: Rts.rs