Ovih dana obeležava se 10. godišnjica masovnih protesta u Ukrajini

Između 18. i 20. februara 2014. godine u centru Kijeva je stradalo oko 100 ljudi za šta je dosad okrivljavana Ruska Federacija.

Na ukrajinske demonstrante koji su ubijeni u centru Kijeva 2014. godine pucali su domaći čuvari reda i mira, a ne ruski snajperisti, otkrila je istraga državnog tužioca Alekseja Donskog.

- Ako neko želi da veruje da su na Majdanu bili ruski snajperisti, ruski policajci, to nije slučaj - rekao je Donski, a prenela agencija Interfaks-Ukrajina.

Pitanje je, međutim, da li su snajpersku vatru i po demonstrantima, i po pripadnicima snaga bezbednosti otvorili domaći čuvari reda i mira.

Zvanična verzija Kijeva i Kolektivnog zapada, da su za ubistvo civila i policajaca odgovorni snajperisti iz raspuštene specijalne jedinice Berkut, odnosno da ih je angažovao svrgnuti predsednik Viktor Janukovič, brzo se pokazala kao neodrživa.

Video-snimci pokazivali su da se na pristalice opozicije pucalo i sa zgrada koje su bile pod kontrolom opozicije, novinari su došli do presretnutog razgovora snajperista Berkuta koji se pitaju ko puca na ljude, a na kraju je procurio i telefonski razgovor estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Paeta i šefice diplomatije EU Ketrin Ešton koji spominju da je ubistvima dirigovala nova koalicija u Ukrajini.

Autor: Rt.rs