Iz etičkih razloga ne želi da ocenjuje reči

​MOSKVA: Optužbe da je ruski predsednik Vladimir Putin možda umešan u smrt Alekseja Navaljnog apsolutno su neosnovane, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagujući na izjavu Julije Navaljne, udovice ruskog opozicionara.

- Nemamo komentar ☝🏻. Naravno, ovo su apsolutno nepotkrepljene, bezobrazne optužbe na račun šefa ruske države. Ali s obzirom na to da je Julija Navaljna ostala udovica prije samo nekoliko dana, ostaviću to bez komentara - rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je takođe zamoljen da prokomentariše opaske Julije Navaljne da telo njenog muža možda neće biti predato porodici s ciljem da se prikriju tragovi neke vrste otrova 😳.

- Iskreno govoreći, nisam upoznat sa ovom izjavom. Ali ako je ovako nešto izrečeno, onda su to ništa drugo do neosnovane optužbe. One nisu ničim potkrepljene i nisu potvrđene. U ovom slučaju samo iz etičkih razloga ne mogu da ocenjujem ove reči kako bi trebalo - rekao je Peskov.

On je poručio da Rusija neće odgovoriti na zahteve EU da se sprovede međunarodna istraga o okolnostima smrti Alekseja Navaljnog.

- Uopšte ne dopiru do nas takvi zahtevi, posebno ne kada stižu od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borela - rekao je Peskov.

Borel je ranije rekao da Rusija "mora da dozvoli transparentnu međunarodnu istragu" o smrti Navaljnog.

Odeljenje Savezne kazneno-popravne službe u Jamalo-nenečkom autonomnom okrugu je 16. februara prijavilo smrt Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji.

U zvaničnom saopštenju je navedeno da je Navaljnom pozlilo posle šetnje, a nedugo potom je izgubio svest.

- Lekari su odmah počeli da pružaju pomoć. Pokušaji reanimacije trajali su više od pola sata - saopšteno je iz Odeljenja Savezne kazneno-popravne službe u Jamalo-nenečkom autonomnom okrugu, prenosi Telegraf, a pišu Nezavisne.

Autor: nezavisne.com