Projekat minimalne cene alkohola, uveden pre 6 godina, doveo do pada od 13,5% smrtnih slučajeva povezanih sa alkoholom

Vlasti u Škotskoj nameravaju da povećaju minimalnu cenu alkoholnih pića u okviru mera za smanjenje broja hospitalizacija i umrlih zbog alkohola.

Ministri u Edinburgu će uskoro dati zeleno svetlo za povećanje sa 50 na 65 penija po jedinici, koje bi trebalo da počne početkom maja. Javno zdravstvo Škotske (PHS) saopštilo je prošle godine da je projekat minimalne cene alkohola, uveden pre šest godina, doveo do pada od 13,5 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa alkoholom.

Međutim, u poslednje tri godine zabeležen je porast broja umrlih od konzumiranja alkoholnih pića za 25 odsto, dok je broj onih koji koriste pomoć za odvikavanje od alkohola opao za 40 odsto u poslednjoj deceniji.

Prema novoj odluci, minimalna cena standardne flaše viskija u Škotskoj će porasti sa 14 na 18,20 funti, a votke na 16,90 funti, piše Gardijan.

- Više od 20 ljudi nedeljno u Škotskoj umre od zloupotrebe alkohola, tako da moramo da preduzmemo akciju - rekao je Vili Reni, bivši lider škotskih liberalnih demokrata.

Dejvid Ričardson, iz sindikata alkoholnih pića, se ne slaže: „Ove mere će kazniti ogromnu većinu onih koji piju odgovorno.

Autor: redportal.rs