Oko 90.000 vojnika NATO-a počeće sledeće nedelje najveću vojnu vežbu od Hladnog rata

- Vladimir Putin bi mogao da pokrene napad na NATO za manje od jedne decenije - tvrdi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nakon što je predsednik Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer upozorio na otvoreni sukob sa Rusijom u narednih 20 godina.

Civili moraju da se pripreme za sveobuhvatni rat sa Rusijom u narednih 20 godina, upozorio je predsednik Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer i dodao da će pored oružanih snaga biti i veliki broj mobilisanih civila i da je vladama prepušteno uspostaviti sisteme za upravljanje tim procesom, piše britanski list The Telegraph.

- Moramo da shvatimo da mir nije zagarantovan. I zato se mi (NATO) spremamo za sukob sa Rusijom. Ali diskusija je mnogo šira. Vojno-industrijska baza i ljudi moraju da shvate da igraju ulogu - rekao je Bauer, upozoravajući da stvari neće biti "sjajne" u narednih 20 godina.

Oko 90.000 vojnika NATO-a počeće sledeće nedelje najveću vojnu vežbu od Hladnog rata. NATO-ova vežba Steadfast Defender 2024 više je nego udvostručila učešće otkako je najavljena prošle godine i posebno je osmišljena da pripremi alijansu za rusku invaziju, ali visoki zvaničnici NATO-a su sve više zabrinuti što vlade i privatni proizvođači oružja zaostaju u pripremama za internog plana, ocenjuje Telegraf.

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO adm Bauer pohvalio je Švedsku što je tražila od svih svojih građana da se pripreme za rat pre nego što se ta zemlja zvanično pridruži alijansi. Ovaj potez Stokholma doveo je do porasta broja dobrovoljaca za organizaciju civilne odbrane zemlje i porasta prodaje baklji i radija na baterije.

Britanija je angažovala oko 20.000 vojnika, kao i tenkove, artiljeriju i borbene avione na vežbe, koje će se održati širom Evrope do maja. NATO-ove zalihe oružja i municije iscrpljene su sukobom u Ukrajini i biće potrebne godine da se popuni trenutnom stopom proizvodnje.

U međuvremenu, Rusija je utrostručila vojnu potrošnju na 40% ukupnog nacionalnog budžeta, dok je dramatično ubrzala proizvodne linije. Zapadna pomoć Ukrajini je opala zbog sve većeg protivljenja javnosti u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji.

Autor: redportal.rs