Nova pukotina koja se otvorila kao posledica erupcije izbacuje lavu koja se spušta ka gradu Grindavik

Od nedelje 14. 1. zemlja se otvorila ponovo na Rekjanes poluostrvu ali ovog puta lava je stigla do graića Grindavik. Nakon erupcije koja je izbila prošlog meseca, odbrambene strukture su podignute da usmere proticanje lave dalje od samog grada, koji je evakuisan još u novembru. Nova pukotina se otvorila dalje od barijera i lava je stigla do samog grada zapalivši nekoliko kuća.

Kako je objavio islandski meteorološki zavod:

Najužniji deo pukotine je oko 900 metara od grada Grindavika. Otvor iz koga kulja lava je južno od izgrađene barijere koja se gradi severno od Grindavika. Trenutno, lava se direktno kreće ka gradu.
https://www.instagram.com/p/C2GI4Mlq-hg/?utm_source=ig_embed&ig_rid=3793bb23-9037-4811-8706-49c9d9c3570a&img_index=1

IZVOR: Instagram / h0rdur

Sa druge strana gas koji izbija iz pukotina je oduvao vetar ka moru što je pozitivan ishod. Eksperti veruju da je magma odgovorna za erupcije, uveliko ispod samog grada Grundavika. Veruje se da su postojeći rasedi i pukotine u gradu reaktivirani i da su se formirali novi rasedi.

Ovaj region Islanda je bio centar vulkanske aktivnosti još od 2021. godine nakon što je bio uspavan 6 milenijuma. Ukupno je do sada bilo 5 erupcija na Rekjanes poluostrvu. Količina magme zabrinula je naučnike da je erupcija tek počela, a ova poslednja erupcija dokazuje da su bili u pravu.

Autor: redportal.rs