Vašington aktivno razmatra sve scenarije koji bi mogli da ga uvuku u RAT na Bliskom istoku

Kako prenosi Politico, Bela kuća je zabrinuta da bi konflikt u Gazi moga da eskalira i da se proširi na druge delove Bliskog istoka te je stoga u procesu stvaranja različitih kriznih planova reagovanja u slučaju da se takve prognoze i ostvare.

Prregovori unutar administracije predsednika Bajdena su uveliko u toku i ponajviše se tiču scenarija koji bi mogli rezultirati uvlačenjem SAD u veliki reginalni rat.

Ukupno posmatrano, potecijal za veći regionalni sukob raste sa svakim danom.

Događaji u poslednjih nekoliko dana su mnoge unutar administracije SAD ubedili da je konflikt u Gazi uveliko eskalirao daleko van granica Izraela. Događaji na koje se misli su američki udar dronovima u Bagdadu u kome je ubijen lider iračke milicije Muštak Taleb Al Saidi, te ubistvo zamenika lidera Hamasa u napadu dronovima od strane izraelske armije u prestonici Libana Bejrutu i dve eksplozije u Iranu koje su sa sobom odnele 84 života dok je preko 300 ljudi povređeno.

Kako navode zvaničnici, američka administracija uveliko priprema planove kontraudara na Huti pobunjenike, koji napadaju komercijalno brodovlje u blizini obale Jemena kao podršku Palestincima u Gazi. Kako je naveo jedan od izvora:

Iz naše perspektive, naš najveći strah je mogućnost da Hutiji potope brod. Šta onda činiti?

Obaveštajna zajednica aktivno pokušava da otkrije način kako da predvidi i pruži otpor napadima na američke snage u Siriji i Iraku od strane lokalnih oružanih grupacija. POred toga, takođe pokušava da utvrdi da li bi slične napade izveli i Hutiji.

Stvaranje ovakvih kriznih planova je rutina usled povećanih tenzija u celom regionu, međutim kako se ističe postoji strah da će nasilje nekontrolisano nastaviti da eskalira te da će Vašington na kraju biti primoran da interveniše.

Autor: redportal.rs