Abdikacija kraljice Danske pokrenula priče 🤷🏼‍♀️

Danska kraljica (83) objavila je vest o abdikaciji u novogodišnjoj noći nakon skoro 50 godina na tronu. To znači da će je na čelu zameniti njen najstariji sin Frederik i njegova supruga princeza Meri, inače Australijanka poreklom. Oni će na tron stupiti 14. januara, te će ona će biti prva Australijanka koja je stupila na presto evropske monarhije.

Ovaj potez je naterao javnost da se zapita da li bi i britanski monarh mogao da učini isto. Fil Dampjer, stručnjak za kraljevsku porodicu i novinar, je urazgovoru za Dejli mejl je rekao sledeće:

Mora vas naterati na razmišljanje da li bi za pet ili deset godina kralj Čarls mogao razmišljati o tome da uradi isto ako se njegovo zdravlje pogorša ili samo misli da je dobro vreme da presto preda Vilijamu i Kejt dok su još mladi. Naša pokojna kraljica nikada ne bi abdicirala zbog onoga što se dogodilo 1936. godine kada je njen ujak abdicirao i njen otac nasledio tron. Ali vremena se menjaju.

On je dodao da princ i princeza od Velsa imaju dobre odnose sa Frederikom i Meri, kao i da su članovi britanske kraljevske porodice bili među prvima koji su im čestitali kada su čuli vesti.

Edvard VIII, ujak kraljice Elizabete II,abdicirao je sa britanskog prestola 1936. godine, što je dovelo do neočekivanog krunisanja njegovog mlađeg brata Alberta – koji je postao kralj Džordž VI. Nakon smrti kralja Džordža 1952. godine, krunisana je Elizabeta. Tokom svoje vladavine, nadmašila je svoju pra-pra-baku kraljicu Viktoriju i postala britanski monarh sa najdužim stažom. Kralj Čarls (75) i njegova supruga kraljica Kamila (76) stupili su na tron u maju prošle godine, a krunisani su na ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji.

Autor: redportal.rs