Mnogi stanovnici Gaze bore se sa zimskim vremenom u šatorskim kampovima, a neki pate od gladi

Posle skoro tri meseca rata u Gazi, ispražnjenih domova i raseljenih stanovništva zbog operacija ID u Pojasu, stanovnici Gaze sada kažu da su iscrpljeni i samo čekaju da se rat završi.

- Dosta sa ovim ratom! Potpuno smo iscrpljeni. Stalno smo raseljeni sa jednog mesta na drugo po hladnom vremenu. Bombe nastavljaju da padaju na nas svaki dan i noć. Očekujemo rakete (u svakom trenutku), dok se drugi spremaju za doček Nove godine - kaže Luaj Abu Kater, koji boravi u kampu u Rafi.

Ahmed al-Baz, 33-godišnji stanovnik Stripa, rekao je agenciji AFP da je 2023. bila najgora godina u njegovom životu.

Bila je to godina razaranja i razaranja. Prošli smo kroz pakao i sreli samu smrt. Želimo samo da se rat završi i da nova godina počne u našim domovima, uz prekid vatre.

Novinska agencija Rojters javila je da su mnogi raseljeni stanovnici Gaze bili primorani da napuste svoja skloništa više puta. Borbe su ih primorale da potraže sklonište u napuštenim šatorskim kampovima ili se sakriju pod ceradama i plastičnim pokrivačima na otvorenim poljima.

Prema podacima UN, više od 85% od 2,4 miliona stanovnika Gaze napustilo je svoje domove od 7. oktobra. Mnogi stanovnici Gaze bore se sa zimskim vremenom u šatorskim kampovima, a neki pate od gladi. Zbog rata, Gaza se suočava sa nestašicom hrane, čiste vode, goriva i lekova i skoro u potpunosti zavisi od pomoći humanitarnih agencija.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je u petak na "humanitarni prekid vatre" u Gazi. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na rastuću opasnost od zaraznih bolesti u Pojasu.

Izrael je u petak saopštio da će dozvoliti skoro 1,4 miliona vakcina protiv bolesti kao što su žuta groznica, dečija paraliza, boginje, tetanus, tifus, difterija i encefalitis u Gazi. Koordinator Izraela za vladine aktivnosti na teritorijama rekao je da je transfer vakcine koordiniran sa UNICEF-om kako bi se sprečile epidemije bolesti u pojasu.

Delegacija Hamasa stigla je u petak u Kairo kako bi razgovarala o planu Egipta za okončanje rata, koji uključuje prekide vatre i sporazume o oslobađanju talaca koji uključuju izraelske zarobljenike i palestinske zatvorenike, dok se ne postigne trajni prekid vatre.

Zvaničnik Hamasa rekao je novinskoj agenciji AFP da će delegacija u Kairu razmotriti predlog i zahtevati „garancije potpunog povlačenja izraelske vojske“ iz Gaze.

U Rafi, 27-godišnji Jusef Ahras rekao je agenciji da se nada da će razgovori „zaustaviti krvoproliće... jer je cena rata toliko visoka, da ne znam mnogo o političkim aspektima, jer kao lokalni ljudi , zauzeti smo našim osnovnim potrebama.“ .

Autor: redportal.rs