Cilj je jačanje vojske ove zemlje ☢

Pjongjang je prošlog meseca poslao špijunski satelit u svemir - i tvrdi da je od tada fotografisao glavne vojne lokacije SAD i Južne Koreje. Postavljajući svoje ciljeve za 2024. godinu, Kim Džong Un je takođe rekao da će njegovi odnosi sa Južnom Korejom doživeti "fundamentalne promene". On je takođe rekao da će nastaviti sa razvojem nuklearnog naoružanja.

Govoreći na sastanku vladajuće Radničke partije Koreje, Kim je rekao da ujedinjenje sa Južnom Korejom sada više nije moguće. Rekao je da Seul njegovu zemlju tretira kao neprijatelja. Ovo je prvi put da je on ovako jasno rekao ono što je godinama bilo očigledno: izgledi za ujedinjenje su bili slabi, jer se napori u tom pravcu nisu ni činili.

Severna Koreja je takođe nastavila sa redovnim testiranjima svojih raketa tokom 2023. godine – i ranije ovog meseca ispalila je svoju najnapredniju raketu dugog dometa, prkoseći ograničenjima UN. Lansiranje interkontinentalne balističke rakete – koja može da stigne do severnoameričkog kontinenta – izazvalo je hitnu osudu Zapada.

U međuvremenu, Severna Koreja je nezadovoljna zbog toga što Južna Koreja pojačava odbrambenu saradnju sa SAD, nakon što je američka podmornica naoružana nuklearnim oružjem stigla u njene vode. Zbog toga je Kim udario na Ameriku, rekavši:

Zbog nepromišljenih poteza neprijatelja i želje da nas napadnu, rat može izbiti u bilo kom trenutku.

On je dodao da je Južna Koreja postala vojna baza Amerike. Zbog toga će 2024. godine biti više vojnog razvoja, a dodatne napore će uložiti u jačanje nuklearnih i raketnih snaga i izgradnju dronova:

Moramo brzo da odgovorimo na moguću nuklearnu krizu i da nastavimo da ubrzavamo pripreme za pacifikaciju čitave teritorije Južne Koreje mobilizacijom svih fizičkih sredstava i snaga, uključujući nuklearnu silu, u slučaju vanrednog stanja.

Autor: redportal.rs