Investicione banke su zabeležile pad provizija drugu godinu zaredom

Dvadeset najvećih banaka u svetu je 2023. godine otpustilo najmanje 61.905 radnika. To se poredi sa više od 140.000 radnih mesta koje su ukinuli globalni kreditori tokom globalne finansijske krize 2007. i 2008. godine.

Kako je preneo Fajnenšel tajms, trend povećanja zaposlenosti koji je usledio nakon izlaska iz krize izazvane pandemijom koronavirusa je preokrenut.

Investicione banke su zabeležile pad provizija drugu godinu zaredom kako je sklapanje novih poslova usporavalo, kao i inicijalne javne ponude (javne kotacije, ponuda ili prodaja novih ili naknadnih emisija hartija od vrednosti kojima se trguje na berzi).

Volstrit sada pokušava da zaštiti svoje profitne marže smanjenjem.

- Nema stabilnosti, nema investicija, nema rasta u većini banaka – i verovatno će biti još otpuštanja radnih mesta - rekao je Li Taker iz Silvermajn Partners u izjavi za novine.

Najmanje polovina globalnog smanjenja u 2023. došla je od zajmodavaca sa Volstrita, čiji su se investicioni bankari borili sa tempom povećanja kamatnih stopa u SAD i Evropi.

Međutim, najveći rezovi od strane jedne institucije dogodili su se kod švajcarskog UBS-a kada je preuzela svog bivšeg rivala, Credit Suisse.

Credit Suisse je već planirao da otpusti 9.000 radnih mesta, ali se očekivalo da će UBS otpuštati dalje i brže jer je eliminisao duple pozicije i zatvorio veći deo investicione banke svog bivšeg rivala.

U novembru je UBS saopštio da je već otpustio 13.000 radnih mesta iz kombinovane grupe, ostavljajući ukupnu radnu snagu od 116.000.

Druga najveća banka koja je najviše smanjila u 2023. bila je Vels Fargo, koja je ovog meseca otkrila da je smanjila svoju globalnu radnu snagu za 12.000, na 230.000. Banka je saopštila da je samo u trećem kvartalu potrošila 186 miliona dolara na otpremnine, uz otpuštanje 7.000 radnih mesta.

Izvršni direktor Čarli Šarf objavio je da je banka izdvojila čak milijardu dolara za dodatne troškove otpremnina, što sugeriše da desetine hiljada radnih mesta ostaju u opasnosti.

Citigroup je otpustio 5.000 radnih mesta, Morgan Stanlej 4.800, Banka Amerike 4.000, Goldman Saks 3.200 i JP Morgan 1.000.

Autor: redportal.rs