Kumulativno, najviše je bacila Nemačka, više od 83 miliona. Italija je bacila 49 miliona, Holandija 16,3 miliona, a Španija 13,9 miliona doza

Evropske zemlje uništile su 215 miliona vakcina, vrednih oko 4 milijarde evra, koje su naručene u talasu panične kupovine tokom pandemije Covid-19, navodi se u analizi portala Politiko.

Od kada su prve vakcine protiv COVID-19 odobrene krajem 2020. godine, zemlje Evropske unije su zajedno naručile 1,5 milijardi doza, skoro tri za svakog stanovnika kontinenta. Većina vakcina je korišćena u kampanji masovne imunizacije i revakcinacije, ali procene pokazuju da je 0,7 doza po stanovniku ostalo neiskorišćeno. Najviše je odbila Estonija, oko 1,1 dozu po stanovniku, a kumulativno najviše odbila Nemačka, više od 83 miliona. Italija je odbila 49 miliona, Holandija 16,3 miliona, a Španija 13,9 miliona doza.

Tim Politika je teško došao do zvaničnih podataka o odbijenim vakcinama. Samo 15 zemalja je dalo precizne podatke, a za još četiri u analizi su korišćene informacije objavljene u medijima. Procenjuje se da je stvarni broj odbačenih doza vakcina protiv Covid-19 čak i veći od zvaničnog.

Ističe se primer Nemačke, koja je u junu ove godine objavila da se u magacinima nalazi 120 miliona doza. U to vreme, stare vakcine su već bile neefikasne u zaštiti od novih sojeva mutiranog koronavirusa, pa su zemlje naručivale obnovljene verzije. Zastarele nisu od koristi, zbog čega se moraju uništiti.

To je veliki gubitak za budžete, jer sa prosečnom cenom od 19,4 evra po dozi milijarde evra završavaju u smeću. Evropske zemlje sklopile su višegodišnje ugovore sa farmaceutskim kompanijama Fajzer i Biontek, iz kojih nisu mogle da se povuku ni kada je prestala potreba za vakcinama. Poljska i Mađarska, koje su odbile da ispoštuju sporazum, dobile su tužbe od kompanije Fajzer. U Rumuniji je otvorena istraga protiv bivšeg premijera i dvojice ministara zdravlja zbog sumnje da su naručili nepotrebno veliki broj doza, kojima je država oštećena za milijardu evra.

Autor: redportal.rs