Novootkrivena crna rupa ima masu oko milion puta veću od Sunčeve

Pomoću svemirskog teleskopa Džejms Veb, astronomi su otkrili najstariju crnu rupu, nastalu pre više od 13 milijardi godina, tek 440 miliona godina posle Velikog praska.

Novootkrivena crna rupa iznenađujuće je velika, i ima masu oko milion puta veću od Sunčeve. Ona bi mogla da preokrene dosadašnje teorije o svemiru, prema kojima su najpre nastale galaksije, a potom crne rupe u njima, piše Gardijan.

Inače, slika crne rupe, koja je iznenadila stručnu javnost zbog brzine rasta još je nedostupna, ali je ona jasno detektovana usled oreola gasa i prašine koji se brzo kovitlaju oko nje.

- Iznenađujuće je u tome što je tako velika. Nismo tako nešto očekivali - rekao je profesor Roberto Majolino, astrofizičar sa Univerziteta u Kembridžu, koji je vodio posmatranja, prenosi RTS.

Astronomi veruju da bi saznanja o najstarijoj crnoj rupi mogla da pomognu i u rešavanju zagonetke o tome kako su crne rupe u galaksijama postale toliko velike da su i više milijardi puta veće od mase Sunca.

Najnovije informacije potiskuju doskorašnje teorije o prostom ukrupnjavanju crnih rupa, gde se pretpostavljalo da su one neprekidno rasle spajanjem i gutanjem zvezda i drugih objekata, tokom perioda od skoro14 milijardi godina.

Autor: Rts.rs