Prema njegovim rečima, ukrajinska kontraofanziva sporo napreduje

Francuske vlasti više neće isporučivati Kijevu oružje iz svojih arsenala i očekuju od Ukrajine da počne da kupuje novo oružje od francuskih preduzeća, koristeći sredstva namenjena za to, saopštio je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornju televiziji LCI.

- Sada pregovaramo sa ukrajinskim kolegama kako bismo naterali Ukrajinu da kupuje nove haubice sredstvima iz specijalnog fonda, da francuska vojska više ne mora da daje oružje iz sopstvenog arsenala - rekao je on.

Ministar je podsetio na nedavno objavljeni skupštinski izveštaj prema kojem iznos francuske vojne pomoći Ukrajini dostiže tri milijarde evra, a prema istom izveštaju, 200 miliona evra izdvojeno je iz francuskog budžeta u poseban fond za podršku Ukrajini, koji Kijev može da troši za kupovinu novog naoružanja, ali samo od francuskih dobavljača.

Ministar je istakao da Francuska "daje značajnu podršku, ali ne da priča o svemu što radi". On je istakao dve glavne oblasti pomoći na koje se Pariz fokusira: obezbeđivanje Kijevu protivvazdušne odbrane, između ostalog i protiv bespilotnih letelica, i opreme za kopnene snage, uključujući artiljeriju i transport.

U kontekstu artiljerije, govorio je o povećanju proizvodnje samohodnih haubica Cezar sa dve, pre početka sukoba, na šest jedinica mesečno. Prema njegovim rečima, Kijevu je isporučeno 49 takvih samohodnih haubica – 30 francuskih i 19 danskih.

Komentarišući izglede za razvoj sukoba i mogući prelazak u fazu pregovora, Lekornju je rekao da taj trenutak još nije došao. Prema njegovim rečima, ukrajinska kontraofanziva "sporo napreduje", a Kijev će možda morati da upotrebi dva ili čak tri puta više snaga u odnosu na ruske oružane snage kako bi probio rusku odbrambenu liniju i zadržao svoje pozicije. On je priznao da će "naredne nedelje biti kritične" u kontekstu približavanja zime, koja će promeniti prirodu borbi.

- Nastavak pomoći Ukrajini je najbolja stvar koju možemo da uradimo, to je ono što im može dati šansu da pobede - dodao je Lekornju.

Autor: redportal.rs