Zamislite samo da se pojavi paramiksovirus koji je zarazan kao male boginje, a smrtonosan kao nipah 😮

Sledeća velika pandemija, nazvana “ona velika”, možda već vreba iz pozadine, čekajući da oslobodi najzaraznije i najsmrtonosnije bolesti poznate čovečanstvu.

- Nova pandemija će se neizbežno pojaviti u budućnosti i međunarodna zajednica treba da se pripremi da odgovori na tu pretnju - rekao je krajem oktobra generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

- Sledeća pandemija nije pitanje da li, već kada će se dogoditi. I ne možemo sebi dozvoliti da ponovimo greške iz prošlosti. Zato države članice SZO pregovaraju o novom sporazumu u vezi sa pandemijom i izmenama Međunarodnih zdravstvenih propisa, kako bi ojačale pravni okvir za globalni odgovor na pandemije - dodao je on.

Porodica paramiksovirusa (paramyxoviridae) ima preko 75 virusa - uključujući zauške, male boginje i infekcije respiratornog trakta. U oktobru je dodata na listu pandemijskih patogena na koje treba paziti Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, piše Dejli mejl.

Jedan od tih virusa, nipah, može da zarazi ćelije sa receptorima koje regulišu šta ulazi ili izlazi iz ćelija koje oblažu centralni nervni sistem i vitalne organe. Ova varijanta ima stopu smrtnosti do 75% u poređenju sa kovidom, koja je znatno ispod jedan odsto.

Naučnici ukazuju da, za razliku od gripa i COVID-19, koji "brzo menjaju oblik", deluje da paramiksovirusi ne mutiraju dok se šire, ali da su postali "veoma dobri u prenošenju među ljudima".

- Zamislite samo da se pojavi paramiksovirus koji je zarazan kao male boginje a smrtonosan kao nipah - ukazao je u saopštenju Majkl Noris, docent Univerziteta Toronto.

Takav scenario nije teško zamisliti – film Zaraza iz 2011. zasnovan je upravo na ovoj vrsti zamišljenog paramiksovirusa. U filmu sa Metom Dejomonom, Gvinet Paltrou i Kejt Vinslet, žena se vraća kući sa poslovnog puta u Hong Kong i donosi sa sobom smrtonosnog mikroba koji izaziva globalnu pandemiju – bolest je bila virus nipah.

Kako navodi Dejli mejl, izveštaj objavljen 2022. pod nazivom "Jačanje spremnosti Australije za pandemiju" bavi se paramiksovirusima.

- Kako svet nastavlja da bolje razume ove veze između zdravlja ljudi, životinja, biljaka i životne okoline, virusi prelaze sa životinja na ljude alarmantnom brzinom. Pored poznatih virusa, u proseku se svake godine pojavljuju dva nova virusa kod ljudi, a proporcija koja dovodi do većih epidemija raste - navodi se u izveštaju.

- Mnogi od tih virusa imaju potencijal za pandemiju – potencijal da se šire na više kontinenata - dodaje se.

Autor: redportal.rs