Ispred Vestminsterske palate dočekalo ga je nekoliko desetina demonstranata

Čarls Treći je danas prvi put kao kralj održao godišnji govor u Britanskom parlamentu, u želji da nastavi nasleđe majke, kraljice Elizabete Druge. 👑

Posle izbijanja epidemije korona virusa i rata u Ukrajini koji su doprineli teškoj krizi zbog poskupljenja u Velikoj Britaniji, prioritet moje vlade je da donese teške, ali neophodne dugoročne odluke da promeni zemlju, rekao kralj u govoru o prioritetima Vlade u Parlamentu koji je po tradiciji pripremio premijer, sada Riši Sunak, konzervativac.

Taj prvi govor kralja će možda biti poslednji za Sunaka koji je pokušao da unese malo stabilnosti posle skandala iz ere Borisa Džonsona i svega 49 dana premijerke Liz Tras u Dauning stritu. 👇

Foto: Tanjug/Tanjug

Sunak se sada bori da udahne novi impuls dok su za narednu godinu planirani parlamentarni izbori.

Konzervativci koji su na vlasti gotovo 14 godina, po anketama daleko zaostaju iza laburističke opozicije koju u borbi za vlast predvodi Kir Starmer.

Desetominutni govor kralja, čiji politički sadržaj obično ostaje nejasan i uopšten, predstavljao je stoga jednu od poslednjih prilika za Sunaka da preokrene trend ka svojoj popularnosti.

Sunak (43), nekada ministar finansija i bankar, preko govora kralja je ponovio želju da se bori protiv inflacije, da smanji račune domaćinstava. Založio se za školovanje više lekara i medicinskih sestara i dodao da će postepeno zabraniti prodaju cigareta.

Sunak, koji je postao premijer pre nešto više od godinu dana, želi nove zakonske okvire za autonomna vozila i da podstakne inovacije, posebno u veštačkoj inteligenciji.

Premijer je takođe obećao pooštravanje kazne protiv ubica i seksualnih prestupnika i jačanje ovlašćenja policije i sudova u borbi protiv sajber kriminala i eksploatacije dece.

U Parlamentu će uz sve to biti razmotren predlog zakona o davanju dozvola za nova naftna i gasna polja da bi se pomoglo zemlji da postigne ugljeničnu neutralnost do 2050. godine bez dodavanja prevelikih tereta za domaćinstva.

Foto: Tanjug AP/Stefan Rousseau

To je u govoru preneo kralj, inače poznat po dugogodišnjoj posvećenosti zaštiti životne sredine.

Taj predlog zakona naišao je na negodovaje i kritike ekoloških aktivista koji se od početka novembra mobilišu protiv novih projekata eksploatacije ugljovodonika na poziv organizacije Džast stop oil (Just Stop Oil), a taj predlog je oodmah žestoko kritikovala i opozicija tokom parlamentarne debate posle govora kralja.

Ritualom govora monarha zvanično počinje sednica Parlamenta. Čarls je došao u kočijama u svečanoj kraljevskoj odori i s krunom.

On je to već učinio kao prestolonaslednik u maju 2022. godine, držeći govor umesto kraljice čije je zdravlje bilo narušeno.

Čarlsa Trećeg koji u novembru puni 75. godina, ispred Vestminsterske palate dočekalo je nekoliko desetina demonstranata.

Takva okupljanja su bila nezamisliva u vreme Elizabete Druge, piše Beta, prenosi 021.rs.

Autor: 021.rs

#Govor

#kralj

#čarls trći