Ovaj fenomen ranije nije bio poznat, a istraživači su bili iznenađeni otkrićem

Naučnici su prvi put primetili vampirski virus, vrstu virusa koji se hvataju za druge viruse kako bi se replicirali.

Istraživači su decenijama, u teoriji, znali da se neki virusi povezuju sa drugi virusima kako bi se razmnožavali, za razliku od većine onih koji se samorepliciraju.

Sada je otkriveno da se soj bakteriofaga, vrsta virusa koji inficira bakterije, zakačio za vrat virusa koji se prenosi u tlu – mesto gde se kapsid spaja sa repom virusa.

Međutim, istraživanje koje je predvodio Univerzitet u Marylandu u Baltimoru otkriva da se ovi MGE-ovi ponašaju kao pravi paraziti, kao vampiri. Prilikom infekcije populacije bakterijskih stanica, ovaj tim znanstvenika primijetio je da se satelitske nukleinske kiseline doslovno drže za vrat njihovih pomoćnih virusa, prenosi Klik.hr pisanje Science Alerta.

- Niko nikada nije video bakteriofag - ili bilo koji drugi virus - da se prilepi za drugi virus - izjavio je biolog Tagide de Kravaljo, vodeći autor studije.

Ovaj tim otkrio je neobičnu pojavu kod skupine satelitskih bakteriofaga koji su napadali bakterijsku vrstu Streptomyces. Za razliku od nekih drugih satelitskih bakteriofaga, ovi su sposobni sami stvoriti svoju opremu. Međutim, kako im nedostaje specifičan alat za probijanje stanične stijenke i membrana, oni moraju ovisiti o svojim pomoćnim virusima za tu svrhu.

Autor: DAILYMAIL.CO.UK, KLIK.HR