Svi vojno sposobni muškarci između 18 i 28 godina moraju služiti oko 20 meseci

Ustavni sud Južne Koreje potvrdio je zakon o zabrani istopolnih veza u vojsci, što aktivisti vide kao ozbiljan udarac pravima LGBTI osoba u zemlji. Sud je rekao da bi istopolni odnosi mogli naštetiti borbenoj gotovosti vojnika i potkopati disciplinu, prenosi Bi-Bi-Si.

Međutim, istopolni odnosi među civilima nisu zločin. Vojna služba je obavezna u Južnoj Koreji, a svi vojno sposobni muškarci između 18 i 28 godina moraju služiti oko 20 meseci. Aktivisti su osudili presudu, rekavši da ona podstiče nasilje i diskriminaciju gej vojnika.

Zabrana je "institucionalizovala diskriminaciju, pojačala sistematske nedostatke sa kojima se suočavaju LGBTI osobe i rizikuje da podstakne ili opravda nasilje nad njima, kako u vojsci tako iu svakodnevnom životu", rekao je Boram Jang, istraživač Amnesti internešenela za istočnu Aziju.

Sud je, sa pet glasova za i četiri za, odlučio da je član 92-6 ratnog zločina ustavan. Taj čin se izričito ne odnosi na istopolne odnose, ali zabranjuje "analni odnos“ ili "bilo koji drugi nepristojan čin“ tokom službe. To je bio četvrti put od 2002. godine da je sud potvrdio zakon za koji je predviđena kazna zatvora do dve godine.

- Svet je napravio napredak ka eliminisanju LGBTI diskriminacije, ali umovi ustavnih sudija nisu napravili nijedan korak napred - rekao je šef Korejskog centra za vojna ljudska prava Lim Tae-Hun.

Homoseksualnost možda nije protivzakonita u Južnoj Koreji – od 2003. više se ne klasifikuje kao "štetna i nepristojna" – ali diskriminacija je i dalje široko rasprostranjena. Istopolni brakovi nisu priznati, a gej se ponekad smatra invaliditetom ili čak zdravstvenim stanjem u Južnoj Koreji.

Autor: redportal.rs