Tenzije su se rasplamsale ove nedelje nakon što je Kanada saopštila da istražuje "verodostojne optužbe" koje povezuju Indiju sa ubistvom vođe separatista

Indija je suspendovala usluge izdavanja viza za državljane Kanade usred eskalacije spora oko ubistva separatiste Sika na tlu Kanade. Davalac viza BLS objavio je poruku u kojoj je naveo "operativne razloge" za odluku, prenosi Bi-Bi-Si.

Tenzije su se rasplamsale ove nedelje nakon što je Kanada saopštila da istražuje "verodostojne optužbe" koje povezuju Indiju sa ubistvom vođe separatista. Indija je ljutito odbacila tu tvrdnju nazivajući je "apsurdnom". Analitičari kažu da su odnosi između zemalja, koji su mesecima zategnuti, sada na najnižem nivou u istoriji. Poruka o suspenziji viza prvo je objavljena na sajtu BLS.

Taj potez dolazi dan nakon što je Indija izdala savjet u kojem poziva svoje građane koji putuju u Kanadu ili žive u Kanadi da budu "najveći oprezni" s obzirom na "rastuće antiindijske aktivnosti i politički motivisane zločine iz mržnje i kriminalno nasilje u Kanadi". Delhi je rekao da su neke nedavne pretnje bile usmerene na njegove diplomate i neke Indijance "koji se protive antiindijskoj agendi".

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je u ponedeljak da obaveštajne agencije istražuju da li su "agenti vlade Indije" bili umešani u ubistvo kanadskog državljanina Hardipa Singa Nidžara 2020. godine kojeg je Indija proglasila teroristom.

Nidžara su u svom vozilu upucala dvojica maskiranih naoružanih napadača ispred hrama Sika 18. juna u Britanskoj Kolumbiji.

- Svaka umešanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu je neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta - rekao je Trudo u kanadskom parlamentu u ponedeljak.

Indija je oštro reagovala, rekavši da Kanada pokušava da "pomeri fokus sa terorista i ekstremista iz Kalistana" koji su se tamo sklonili. Indijska vlada je često oštro reagovala na zahteve sikhskih separatista u zapadnim zemljama za Kalistan.

Pokret Halistan je dostigao vrhunac u Indiji 1980-ih sa nasilnim pobunama sa središtem u državi Pendžab sa većinskim stanovništvom Sika. Ona je potisnuta silom i sada ima malo odjeka u Indiji, ali je i dalje popularna među nekima u dijaspori Sika u zemljama kao što su Kanada, Australija i Engleska.

Autor: redportal.rs