Aerodrom "Čangi" u Singapuru se smatra jednim od najboljih i najprometnijih na svetu

Aerodrom "Čangi" u Singapuru najavio je potpuno ukidanje upotrebe pasoša od početka 2024. godine. To će, kažu nadležni, podrazumevati automatske granične provere, samo uz pomoć biometrijskih podataka.

Singapur će biti jedna od prvih zemalja u svetu koja će uvesti automatizovanu graničnu kontrolu bez pasoša. Biometrijska tehnologija, zajedno sa softverom za prepoznavanje lica, već se u izvesnoj meri koristi u Čangiju. Ali novouvedene metode će smanjiti potrebu da putnici iznova i iznova vade svoje putne isprave, što će olakšati proces pregleda - rekla je singapurska ministarka komunikacija Žozefin Teo državnoj skupštini.

Biometrijski podaci će se koristiti za kreiranje tzv „token za autentifikaciju“ koji će se koristiti na različitim mestima – od predaje prtljaga i zahteva do ulaska u avion. U svim ovim situacijama putnici više neće morati svaki put da pokažu službenim licima svoje pasoše ili kartice.

Aerodrom "Čangi" u Singapuru se smatra jednim od najboljih i najprometnijih na svetu. Opslužuje preko 100 avio-kompanija koje lete do 400 destinacija u oko 100 zemalja i teritorija.

Stručnjaci smatraju da je biometrijska identifikacija budućnost vazdušnog saobraćaja. Međunarodni aerodrom Dubai je 2018. godine takođe uveo biometrijske „pametne kapije“ koje koriste prepoznavanje lica i otiske prstiju za potvrdu identiteta putnika u roku od pet sekundi.

Tehnologija prepoznavanja lica se takođe u određenoj meri koristi u Hong Kongu, Tokiju, Međunarodnom aerodromu Indira Gandi u Delhiju, Indija, Hitrou u Londonu i Šarl de Golu u Parizu. A u SAD, velike kompanije kao što su American Airlines, United i Delta eksperimentišu sa biometrijskim čekiranjem, ispuštanjem prtljaga i ukrcavanjem na određenim aerodromima.

Autor: redportal.rs