Na američkom tržištu već možete kupiti prve mlečne proizvode sa laboratorijskim proteinima

U Evropu stiže veštačko kravlje mleko. Uz pomoć kvasca i bakterija dobija se protein koji kasnije služi kao osnova za mnoge mlečne proizvode. Veštačko kravlje mleko je proizvod na kome rade mnoge kompanije širom sveta. Mleko se smatra ekološkim i jeftino je za proizvodnju. Prehrambeni proizvodi napravljeni od njega već postoje na policama prodavnica u SAD, a uskoro će se naći u prodaji i na evropskom tržištu, piše Agroklub.

Stručnjaci su objasnili da se tehnologija pravljenja veštačkog kravljeg mleka naziva "precizna fermentacija".

Sa njim dobijamo konkretan proizvod. Na primer, mlečni protein, kao što je protein surutke – objasnio je za Agrarhoite Kubik, vlasnik porodične mlekare na jugu Nemačke.

Za to su potrebni mikroorganizmi, kao što su kvasac ili bakterije, a dobra stvar je što se mikroorganizmi sami razmnožavaju, kaže Kubik, objašnjavajući da je potrebno samo nekoliko ćelija kvasca ili bakterija da proizvedu mnogo mlečnih proteina.

Da bi se razvili dodaju se šećer, vitamini, voda i so. Proces se odvija u velikim posudama od nerđajućeg čelika na temperaturi od 30 do 40 stepeni Celzijusa. Posle nekoliko dana, dobijeni mlečni protein se sakuplja, čisti i suši u prah. On navodi kako ih to čini stabilnim za skladištenje i lakim za transport. Mlečni proteini se mogu dalje prerađivati – recimo u mleko, jogurt, sir. U ovom preduzeću ističu da je najveća prednost mala potrošnja vode i da prve procene govore da mikroorganizmi mogu da uštede 90% vode u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.

Ova mlekara ima udeo u izraelskom Remilku, a njihov plan je da pored klasičnog asortimana sireva svojim kupcima ponude i posebnu liniju ovih inovativnih proizvoda. U Nemačkoj neće biti dostupni pre 2025. godine, otkrio je Kubik, ali veruje da bi za tradicionalne mlekare takvo mleko moglo biti velika konkurencija.

Na američkom tržištu već možete kupiti prve mlečne proizvode sa laboratorijskim proteinima: sladoled, mleko, krem sir, čokoladu i proteinski frape u više od 5.000 američkih supermarketa.

Autor: redportal.rs