ATACMS sistemi uskoro na bojnom polju

U sledećih nekoliko dana očekuje se da će američki predsednik Džo Bajden doneti konačnu odluku po pitanju slanja dalekometnih raketa u Ukrajinu. Po preporuci državnih organa i nakon meseca i meseca zahteva od strane Ukrajine, predsednik SAD će najverovatnije potvrditi slanje što će biti veliki korak napred u sposobnostima ukrajinske armije.

Sistem pod imenom ATACMS (long range ARMY TACTICAL MISSILE SYSTEM) postao je ponovo aktuelan kao opcija koja bi odgovarala ukrajinskim potrebama. Moramo naglasiti da još uvek nije donesena nikakava finalna odluka, ali su šanse nemerljivo veće da se raketni sistemi nađu u rukama Ukrajinaca na bojnom polju.

Američki zvaničnici su u proteklih nekoliko meseci bili veoma rezervisani po pitanju slanja dalekometnih raketa na bojiše u Ukrajinu, najviše iz straha od nekontrolisane eskalacije koja bi usledila ako bi se ove rakete iskoristile za direktan napad na teritoriju Ruske Federacije. Međutim, taj strah je poprilično splasnuo u poslednja dva meseca sobzirom da je Ukrajina pokazala da je sposobna da kontroliše u potpunosti svoje jedinice na terenu i da može da ih ograniči on prekomerne upotrebe naoružanja.

Ukrajina je vršila udare po ruskoj teritoriji, ali nijedan od njih nije izvršen uz pomoć američkog naoružanja. Trenutno, maksimalni domet američkog oružja koji je prosleđen kijevu, iznosi oko 93 milje. ATACMS sa druge strane poseduje domet od 186 milja, što dramatično povećava domet ukrajinskoj vojsci.

Autor: redportal.rs