Vašington ga je optužio da nekritički "papagaji rusku i kinesku propagandu"

Vladimir Putin može da prisustvuje samitu G20 sledeće godine u Rio de Žaneiru bez straha od hapšenja, rekao je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva dok je preuzeo odgovornost za forum.

Govoreći na ovogodišnjem sastanku u Delhiju, Lula - koji je kontroverzno nastojao da se pozicionira kao mirotvorac između Moskve i Kijeva - rekao je da bi ruski predsednik bio dobrodošao da prisustvuje događaju u novembru 2024.

- Ono što mogu da vam kažem je da ako sam ja predsednik Brazila i ako on dođe u Brazil, nema razloga da bude uhapšen - rekao je levičar za indijsku novinsku grupu Firstpost.

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Putina zbog navodnih ratnih zločina u martu 2023. godine, nešto više od godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu. Kao potpisnik Rimskog statuta, Brazil je obavezan da sarađuje u istragama i aktivnostima suda, za koje pravni stručnjaci kažu da uključuje hapšenje meta suda. Putin je preskočio prošlomesečni samit BRIKS-a u Južnoj Africi, što je odluka koja se široko pripisuje činjenici da je on potpisao istu povelju.

Lula je, međutim, nagovestio da će Putin biti dobrodošao na samit u Riju, gde će posetioci, kako je rekao, pronaći "atmosferu mira". Izazovan činjenicom da je Brazil potpisnik povelje MKS-a, Lula je odgovorio: "Neće biti uhapšen."

Lulina politika da ne zauzme jasnu stranu u ratu u Ukrajini, koji je odneo desetine hiljada života, uznemirila je mnoge zapadne lidere. Vašington ga je optužio da nekritički "papagaji rusku i kinesku propagandu". Ukrajinske vlasti pozvale su Lulu da poseti njihovu zemlju kako bi izbliza video "rusku agresiju".

Lula, koji je optužio Sjedinjene Države da podstiču sukob i odbio da da oružje Kijevu, branio je svoju politiku neutralnosti, tvrdeći da se mir može postići samo ako neke zemlje ostanu neutralne.

Autor: redportal.rs