Ukrajinska armija konsolidovala svoje pozicije oko sela Robotine

Ukrajinski zvanični, oprezno optimistički, navode da je sledeća linija odbrane Ruske Federacije na južnom frontu lakša nego prva linija koja je bila prekrivena gustom mrežom minskih polja.

Geolociravi videi sukoba od proteklih nekoliko dana pokazuju da su ukrajinske jedinice ostvarile ograničen napredak oko sela Robotine, gde već duže vreme pokušavaju da prošire džep oslobođene teritorije.

Oleksandar Štupun, portparol ukrajinskih snaga na jugu, izjavio je za ukrajinsku televiziju u ponedeljak da će ukrajinske jedinice probiti lakše drugu liniju odbrane ruske armije usled toga što ona nije prekrivena u tolikoj meri utvrđenjima, rovovima i minskim poljem. Međutim i pored toga, Štupun je pozvao na oprez, jer i pored navedenog i dalje snažna linija odbrane ruske armije.

Gustina minskih polja je niža, ali je njihov broj i dalje veoma veliki. Jedino što direktno ide nama na ruku je to da su rovori, utvrde i mreže komunikacionih rovova slabije koncentrisani i ne tako jaki.

Ukrajinska armija je prenela da su jedinice ruske armije pokušale da izvedu kontranapad kod sela Robotine ali da su odbijeni. Navedeno je i da su ukrajinske jedinice konsolidovale svoje pozicije, ciljajući artiljerijom neprijateljske pozicije i eliminišući neprijateljska artiljerijska oruđa.

Autor: redportal.rs