"Ukrajina mora da izgradi snagu koja će da odvraća i brani zemlju od svake buduće agresije".

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD nastavljaju da stoje rame uz rame sa Ukrajinom, tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu u sredu. Takođe, opisao je napredak ukrajinske kontraofanzive kao ohrabrujuć:

Predsednik Bajden me je zamolio da dođem, ta snažno potvrdim našu podršku. Da osiguram da maksimalno podržavamo sve naše napore kao i napore drugih zemalja, u napretku kontraofanzive kao i da osiguram podršku Ukrajini na daleke staze da izgradi snagu za budućnost koja će da odvraća i da brani zemlju od svake buduće agresije. 📍

Blinken je takođe rekao da se raduje proceni predsednika Zelenskog nakon njegove posete prvim linijama fronta:

Znam da ste se upravo vratili sa fronta, i svi jedva čekamo da čujemo vašu procenu. Naravno, svi vidimo napredak koji je ostvaren i moram reći da je on veoma ohrabrujuć.

Zelenski je odgovorio da je uvek dobro čuti reči ohrabrenja za Ukrajinu kada joj u posete dođu zvaničnici iz SAD, navodeći da je trenutno jedan od teških perioda za njegovu zemlju. ❗

Ukrajinski predsednik je preneo reči zahvalnosti američkom predsedniku Džou Bajdenu kao i Kongresu zbog demonstracije jedinstva po pitanju rata u Ukrajini.

Zelenski je izjavio da je američka finansijska podrška Ukrajini presudna posebno sada kada je čeka teška zima. Kako je kratko naveo:

Srećni smo što ne idemo sami kroz ovu Zimu.

Autor: redportal.rs