Marin, koja je najavila nameru da podnese ostavku ubrzo nakon poraza na izborima, bila je najmlađa premijerka na svetu kada je preuzela dužnost 2019. godine sa 34 godine

Bivša finska premijerka Sana Marin, koja je za dlaku izgubila izbore u aprilu, povukla se sa mesta predsednika Socijaldemokrata levog centra.

Marin je to učinila u nadi da će maknuti fokus sa svog ličnog života posle "turbulentne" četiri godine.

Marin, koja je najavila nameru da podnese ostavku ubrzo nakon poraza na izborima, bila je najmlađa premijerka na svetu kada je preuzela dužnost 2019. godine sa 34 godine, što je privuklo globalnu pažnju.

Nakon što je vodila zemlju kroz blokade zbog pandemije Covid-19 i ekonomskih previranja koja su je zadesila, Marin je glasno branila Ukrajinu nakon ruske invazije prošle godine i uspešno je lobirala da se okonča vojno nesvrstavanje Finske u korist članstva u NATO-u. .

Ona je danas poslednji put predsedavala konferencijom svoje stranke, a u svom kratkom govoru ponovila je kritiku istočnog suseda Finske.

Rusija i njeni predstavnici moraju da odgovaraju za nezakonit zločin agresije, ratne zločine i posledice rata“, rekao je Marin.

Autor: redportal.rs