Ne treba srljati u zarazu, manje otporni da se čuvaju.

Iako je okončana pandemija koronavirusa - Svetska zdravstvena organizacija poziva države da obrate pažnju na novu podvarijantu, jer broj zaraženih u svetu raste. Nova mutacija potvrđena je u 51 državi, a u Britaniji i Americi hospitalizovanih je sve više.

Gotovo zaboravljena, korona nas ponovo podseća na njeno prisustvo. Nezvanično nazvana Eris, podvarijantu omikrona Svetska zdravstvena organizacija označila je varijantom od interesa.

Foto: Printscreen YouTube

To znači da se njeno kretanje pomno prati. Srbija beleži manji porast obolelih od kovida, ali podataka o pojavi novog soja nema.

- Ovo je skoro očekivano, promena u virusu, a virus se stalno menja, je minimalna, tako da se ne očekuju dramatične promene. Teoretski moglo bi da se desi da se taj virus radikalno izmeni, to je mala mogućnsot, ali o tome sada nema naznaka - kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

A kakvi su simptomi novog soja, pojasnio je doktor Miodrag Vrbić iz Niša.

- Ti podaci da napada srce nisu verifikovani. On ima veću kontagioznost, znači mogućnost zaražavanja, ali u svojoj težini nije ništa dramatičniji od ovih kliničkih slika koje aktuelno viđamo sa omikron virusom. Znači da je to po pravilu blaža klinička slika, često asimptomatska što pomaže njegovom širenju - objašnjava Miodrag Vrbić, direktor Klinike za infektivne bolesti u Nišu.

A simptomi novog soja ne razlikuju se mnogo od već poznatih - temperatura, kašalj, curenje iz nosa, bol u grlu, promene čula ukusa i mirisa, malaksalost. Iako je procenjena kao infekcija niskog rizika, starijim osobama i hroničnim bolesnicima savetuje se dodatni oprez.

Foto: EPA-EFE

- Oni koji su manje otporni, stariji treba da se čuvaju, čak i mlađi može da se desi da dobije onaj dugi kovid koji ih mesecima onesposobi. Ne treba srljati u zarazu, ali ne treba se ni panično plašiti u ovom trenutku - ističe Radovanović.

Građanima koji sumnjaju da su zaraženi virusom korona trenutno su na raspolaganju respiratorne ambulante u okviru Domova zdravlja. Većina kovid ambulanti je zatvoreno, u funkciji su još na opštinama Palilula i Zemun. U gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu i dalje je moguće testirati se na lični zahtev.

Autor: Pink.rs