Sumorna procena je zasnovana na snazi Rusije u odbrani zauzete teritorije

Američke obaveštajne službe procenjuju da ukrajinska kontraofanziva neće uspeti da stigne do ključnog grada Melitopolja na jugoistoku zemlje, rekli su za Vašington post ljudi upoznati sa poverljivim izveštajem.

Ove tvrdnje, ako se pokažu tačnim, znače da će Kijev propustiti svoj primarni zadatak da preseče ruski kopneni most sa Krimom ove godine.

Sumorna procena je zasnovana na snazi Rusije u odbrani zauzete teritorije minskim poljima i rovovima i verovatno će podstaći debatu između Kijeva i zapadnih centara moći o tome zašto je kontraofanziva, u kojoj su desetine milijardi dolara zapadnog oružja i vojne opreme unete investirala, nije ostvarila svoje ciljeve.

Ukrajinske snage koje napadaju u pravcu Melitopolja iz grada Robotni, udaljenog više od 80 kilometara, završiće nekoliko kilometara od grada, saopštili su američki zvaničnici.

Melitopolj je ključan za ukrajinsku kontraofanzivu, koja se vidi kao kraći put do Krima. Grad se nalazi na raskrsnici dva važna autoputa koji Rusima omogućavaju da premeštaju vojnu opremu i osoblje sa poluostrva na druge okupirane teritorije na jugu Ukrajine.

Ukrajina je započela kontraofanzivu početkom juna, nadajući se da će ponoviti uspeh iz prošle jeseni kada su ponovo zauzeli dva okruga Harkova.

Međutim, u prvoj nedelji rata, ukrajinske snage su pretrpele značajne gubitke protiv ruskih linija teškog naoružanja, uprkos tome što su bile opremljene novom zapadnom opremom, uključujući američka oklopna vozila Bredli, nemačke tenkove Leopard i specijalizovana vozila za čišćenje mina.

Zajedničke analize američke, britanske i ukrajinske vojske predviđale su takve gubitke, ali se očekivalo da će ih Kijev prihvatiti kao cenu za probijanje glavne odbrambene linije Rusije, rekli su američki i zapadni zvaničnici.

Ali Ukrajina je odlučila da spreči gubitke na bojnom polju i pređe na taktiku oslanjanja na manje jedinice koje bi napadale na različitim delovima fronta. To je dovelo do toga da je Ukrajina ostvarila male pobede.

Kijev je nedavno poslao više rezervi na front, uključujući jedinice Strajker i Čelendžer, ali tek treba da probije glavnu rusku liniju odbrane.

Put do Melitopolja je veoma izazovan, pa će čak i ponovno zauzimanje obližnjih gradova poput Tohaka biti teško, rekao je Rob Li, vojni analitičar Instituta za spoljnu politiku.

- Tamo Rusija ima tri glavne odbrambene linije, a zatim utvrđene gradove. Nije samo pitanje da li Ukrajina može da se probije kroz jedan ili dva od njih, već da li može da se probije kroz sva tri i da ima dovoljno snaga na raspolaganju nakon takvog iscrpljivanja da postigne nešto značajnije kao što je zauzimanje Tohaka ili nešto više - rekao je Li.

Autor: redportal.rs