Padu zagađenja vazduha u najvećoj meri doprinele manje gužve u saobraćaju

Manje saobraćajne gužve u poslednjih 8 meseci, a pogotovo za vreme 2 velika zaključavanja u Španiji, dovelo je do smanjene zagađenosti vazduha u španskim gradovima. Taj nivo je najmanji u poslednjoj deceniji.

Ekolozi u akciji objavili su izveštaj u kom se navodi da je nivo azot-dioksida u 26 španskih gradova pao za rekordnih 38% i to u periodu od marta do oktobra. Međutim, taj trend se promenio od oktobra meseca i vraća se na stanje pre pandemije, pogotovo u Barseloni.

Azot-dioksid je štetan za ljude i tamo gde je velika količina automobila, tamo je i velika količina azot-dioksida. Za vreme prvog vanrednog stanja u Španiji koje je trajalo u periodu od sredine marta do kraja juna, nivo azot-dioksida je pao za više od 50% u 80 španskih gradova sa najvećom populacijom, navodi se u saopštenju Evropske agencije za zaštitu životne sredine.

Nivo azot-dioksida koji je zabeležen za vreme prvog vanrednog stanja je najmanji zabeležen u svim španskim gradovima i bio je ispod granice od 40 mikrograma po kubnom metru koju je postavila Svetska zdravstvena organizacija. Ovu granicu gotovo uvek prelaze Barselona, Bilbao, Granada, Madrid, Malaga, Mursija, Palma i Valensija.

Od kraja 1. vanrednog stanja u Španiji, u Kadizu i Malagi se nivo zagađenja kretao malo ispod proseka, dok je u Korunji, Vigu i Palma de Majorci, zagađenje palo za više od 40%.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#ekologija

#zagađenje

#Španija