Okupili se lideri 8 zemalja

Lideri osam zemalja na čijoj teritoriji se nalazi amazonska prašuma, okupili su se danas u brazilskom gradu Belemu kako bi postigli dogovor o raznim pitanjima u vezi s očuvanjem prašume, uključujući borbu protiv krčenja šuma i finansiranje održivog razvoja.

Samit članica Organizacije za saradnju u očuvanju Amazona (ACTO) mogao bi da dovede do potpisivanja neke vrste pakta o zaustavljanju krčenja šuma do 2030. godine, okončanju ilegalnog rudarenja zlata i saradnji na prekograničnom policijskom nadzoru nad ekološkim kriminalom, navodi Rojters.

Očekuje se da će kasnije danas lideri objaviti konačni sporazum pod nazivom Belemska deklaracija.

Na samitu će prisustvovati predsednici Bolivije, Brazila, Kolumbije, Gvajane i Perua, a Venecuela, Ekvador i Surinam će takođe poslati svoje predstavnike.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, za koga se ranije očekivalo da će prisustvovati, objavio je juče da otkazuje prisustvo zbog infekcije uha.

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva obećao je prošle godine u toku predizborne kampanje da će sazvati ovakav samit, kao deo nastojanja da povrati vodeću ulogu Brazila u oblasti zaštite životne sredine nakon što je seča šuma povećana pod njegovim prethodnikom Žairom Bolsonarom.

Neimenovani izvor iz brazilske vlade rekao je za Rojters da će Belemska deklaracija verovatno uključiti mehanizme finansiranja održivog razvoja i odredbe za uključivanje predstavnika domorodačkog stanovništva u kreiranje politike i zajedničke strategije za borbu protiv krčenja šuma.

Autor: Tanjug / redportal.rs