Posle objavljivanja takve informacije, predsednik Valonske regionalne vlade Elio di Rupo zabranio je Nju Lašozeu da prodaje oružje Beogradu

Vlada belgijskog frankofonog regiona Valonije zaključila je da "nema dokaza" da se belgijsko oružje prodaje Rusiji preko Srbije, objavio je danas Brisel tajms.

Istraga o navodnoj prodaji oružja Rusiji počela je nakon što je nedavno belgijska državna televizija RTBF objavila da kompanija za proizvodnju vojne opreme Nju Lašoz iz valonskog grada Erstal krši sankcije EU tako što ilegalno prodaje oružje Moskvi preko Srbije.

Posle objavljivanja takve informacije, predsednik Valonske regionalne vlade Elio di Rupo zabranio je Nju Lašozeu da prodaje oružje Beogradu i pokrenuo istragu o tim navodima.

Prema izjavama američkog vojnog atašea u Srbiji, nema naznaka srpskog izvoza u Rusiju (kao ni u Belorusiju), niti trenutno ima bilo kakvih tragova srpske municije na ratištu u Ukrajini, saopštila je istražna komisija o tom slučaju, ustanovljena Di Rupovom odlukom.

Na osnovu toga, prema oceni komisije, čiji su članovi bili u trodnevnoj misiji u Srbiji, "nema dokaza da je došlo do kršenja sankcija EU Rusiji ili ruskog embarga".

Prema studiji nemačkog trusta mozgova Instituta za svetsku ekonomiju iz Kila, Belgija je 24. najveći donator pomoći Ukrajini na osnovu procenta njenog BDP.

U institutu ističu da je tokom 2022. godine Belgija pružila vojnu, humanitarnu i finansijsku pomoć Ukrajini u iznosu od 245 miliona evra, što predstavlja 0,05 odsto belgijskog BDP-a.

Autor: redportal.rs