Od juna, najnovija varijanta H5N1 prijavljena je kod ptica i drugih životinjskih vrsta u Aziji, Africi, Evropi i Americi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je desetine mačaka u Poljskoj zaraženo ptičijim gripom i da postoji rizik da se virus prenese na ljude, iako do sada nije registrovan.

Krajem prošlog meseca, poljske vlasti su obavestile zvaničnike SZO o neobičnoj smrti više od 45 mačaka u 13 regiona zemlje. Testiranje prošle nedelje pokazalo je da je 29 od tih mačaka zaraženo virusom H5N1.

U saopštenju se navodi da je ovo prvi put da je uočen toliki broj zaraženih mačaka na tako velikom području u jednoj zemlji.

SZO je saopštila da je rizik da ljudi u Poljskoj budu zaraženi ptičijim gripom „nizak“ do „umeren“ za one koji su bili u kontaktu sa mačkama, uključujući vlasnike mačaka i veterinare.

Od prošle godine, vlasti u 10 zemalja prijavile su izbijanje ptičjeg gripa kod sisara, uključujući uzgajane kune u Španiji, foke u Sjedinjenim Državama i morske lavove u Peruu i Čileu.

Od juna, najnovija varijanta H5N1 prijavljena je kod ptica i drugih životinjskih vrsta u Aziji, Africi, Evropi i Americi. SZO je saopštila da je od 2020. širom sveta prijavljeno deset slučajeva infekcije ljudi.

Naučnici brinu da bi sve veći broj slučajeva H5N1, posebno kod životinja koje dolaze u kontakt sa ljudima, mogao dovesti do mutirane verzije virusa koja se lako može širiti među ljudima, izazivajući još jednu pandemiju.Mačke u Poljskoj imaju ptičji grip.

Autor: redportal.rs