Erdogan je u petak obećao da će doneti najbolju odluku, kakva god da je, rekavši da su sve opcije i dalje na stolu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sazvao je za danas sastanak turskog i švedskog lidera u Viljnusu, uoči samita NATO, kako bi posredovao u razgovoru sa ciljem ukidanja turske blokade.

Stoltenberg je sazvao sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristersona dan pre dvodnevnog sastanka na samitu NATO-a na kome alijansa želi da pokaže jedinstvo pred ruskom invazijom na Ukrajinu.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za članstvo u NATO-u.

Zahtev za članstvo u alijansi moraju da odobre sve članice NATO-a i dok je Finska dobila zeleno svetlo u aprilu, Turska i Mađarska tek treba da odobre ulazak Švedske.

Turski predsednik još uvek nije dao saglasnost za pridruživanje Švedske NATO savezu, a sve sa obrazloženjem da Švedska krije članove militantnih grupa, uglavnom pristalice Kurdistanske radničke partije (PKK), koju optužuje za organizovanje protesta i finansiranje terorističkih grupa.

Švedska je saopštila da je ispunila zahteve dogovorene u razgovorima sa Turskom, uključujući uvođenje novog zakona kojim je članstvo u terorističkoj organizaciji nezakonito.

Erdogan je u petak obećao da će doneti najbolju odluku, kakva god da je, rekavši da su sve opcije i dalje na stolu.

Autor: RedPortal