Upitno je da li će ova firma preživeti ovaj incident. 🚢

Koosnivač OceanGatea Đilermo Sonlein, izjavio je da je firma "sledila protokole" tokom njegovog mandata, te da je glavni izvršni direktor Štokton Raš bio "potpuno svjestan rizika" povezanih s dubokomorskim ronjenjima.

Sonlein, koji je napustio firmu 2013. godine, za Sky News je rekao da je Raš koji je preminuo u imploziji Titana bio "talentovani inženjer" i "pažljivi upravnik rizicima".

Na pitanje o sigurnosnim zabrinutostima koje su iznosili bivši zaposlenici, rekao je da je Raš "uvek bio spreman slušati mišljenja drugih ljudi i proceniti ih".

- Ako ste ga mogli uveriti, bio je spreman promeniti mišljenje što je vrlo retko u ovakvoj vrsti posla - rekao je.

Sonlein je izjavio da je izvršni direktor OceanGatea "stvarno gurao 2 stvari, širenje mogućnosti dubokomorskog istraživanja i obavljanje toga što je sigurnije moguće".

Istaknuo je da će upravni odbor firme "razmatrati" može li firma preživeti nakon incidenta, ali da je trenutni prioritet "utešiti porodicu poginulih članova posade".

- Ekipa koja se 4 dana nadala da će pronaći svoje kolege i spasiti ih, sigurno prolazi teško razdoblje. Siguran sam da će provesti sledeće dane, sedmice, mesece oporavljajući se od ovog - rekao je.

Autor: redportal.rs