19 godina prošlo je od jedne od najvećih tragedija u istoriji SAD

Tog septembra sve se promenilo. Bio je to neviđen teroristički akt sa ciljem zastrašivanja stanovništva. Meta - simbol moći zapadne civilizacije, popularne Bliznakinje, odnosno zgrade Svetskog trgovinskog centra.

Foto: Pixabay.com

Tada su izvršene 4 otmice aviona, od kojih je jedna bila neuspešna. Putnici u avionu su se pobunili protiv otmičara koji se srušio u ruralnom delu Pensilvanije. Ostala 3 aviona pod kontrolom islamskih terorista su udarili u mete. Dva su udarila u Bliznakinje i to pri zastrašujućoj brzini sa više od 700 km/h, dok je jedan udario u Pentagon.

Poginulo je 2.998 ljudi, ranjeno više od 6.200. Postoje tumačenja da je ovo najveći događaj u 21. veku, pogotovo ako se uzmu u obzir ekonomske promene na globalnom nivou, kao i borba protiv terorizma.

Čitavom događaju 11. septembra svedoče i potresni snimljeni razgovori između putnika i njihovih članova porodice koji dodatno približavaju tragediju.

IZVOR: YT / TSA

Jedanaesti septembar obeležava se svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama, u čast 2.998 izgubljenih nevinih života, među kojima su vatrogasci i policajci koji su pomagali ugroženima.

Autor: redportal.rs