Suđenja za ugrožavanje nacionalne bezbednosti, uglavnom su povezana sa optužbama za špijunažu ili subverziju, često se održavaju u tajnosti

Kineski sudovi su procesuirali 8,3 miliona ljudi u pet godina do 2022. godine, što je povećanje od 12 odsto u odnosu na prethodni period. Takođe je za skoro 20 odsto povećan broj žalbi protiv sudskih presuda.

Odlazeći direktor kineskog Vrhovnog narodnog tužilaštva Džang Jun, rekao je da je gonjenje za nasilne zločine smanjeno za 31,7%, dok je krivično gonjenje za krivična dela na internetu, kao što su kockanje, prevara i širenje nepristojnih materijala, poraslo za 43,3 procenta.

U prethodnom izveštaju navedeno je da je između 2018. i 2022. bilo 1.400 krivičnih gonjenja za dela iz oblasti nacionalne bezbednosti, ali to nije pomenuto u zvaničnom izveštaju o radu, prenosi Gardijan.

Za vreme predsednika Si Đinpinga, kineske vlasti su povećale fokus na navodne zločine protiv nacionalne i javne bezbednosti, za šta se često targetiraju disidenti, demonstranti i advokati za ljudska prava.

Ovog meseca stupile su na snagu nove izmene i dopune zakona protiv špijunaže, koje su proširile njihov delokrug na način koji bi, prema oceni pravnih stručnjaka, dodatno mogao da poveća rizik za strane pojedince i organizacije koje deluju u zemlji.

Vlasti su racijama i hapšenjima ciljale na strane kompanije koje rade u oblasti konsultacija, a poslednjih godina desetine stranaca ili Kineza koji rade za strane organizacije privedeni su iz razloga nacionalne bezbednosti.

Suđenja za ugrožavanje nacionalne bezbednosti, uglavnom su povezana sa optužbama za špijunažu ili subverziju, često se održavaju u tajnosti, sa malo transparentnosti oko dokaza, presuda i kazni. Podaci iz izveštaja ne uključuju pojedinosti osim broja krivičnih gonjenja.

Dr Enšen Li, viši predavač kriminologije na Univerzitetu u Kvinslendu, rekao je da bi skok u procesuiranju mogao da bude posledica sistema koji je na snazi od 2016, a koji podstiče optužene da priznaju krivicu u zamenu za blagu kaznu.

- Ovo je primenjeno na oko 90 odsto obrađenih krivičnih predmeta u poslednjih nekoliko godina i značajno je povećalo efikasnost obrade predmeta u sistemu krivičnog pravosuđa, što krivično gonjenje čini mnogo lakšim nego ranije - naveo je.

U sistemu u kojem je stopa osuđujućih presuda za krivična suđenja skoro 100%, sistem priznanja krivice je bio snažan podsticaj za optužene da se izjasne o krivici i takođe je doprineo oštrom padu broja pritvora u pretkrivičnom postupku.

Između 2018. i 2022. godine, stopa pritvora je pala sa 54,9% na 26,7%, što je rekordno nizak nivo.

Vrhovno narodno tužilaštvo je saopštilo da je uložena 41.000 žalbi protiv krivičnih” presuda za koje se veruje da su neosnovane, što je povećanje od 18,9% u odnosu na prethodni izveštajni period. Li je napomenuo da se to odnosi na žalbe koje su podneli tužioci, a ne optuženi.

Autor: redportal.rs