Pokrenuta opsežna istraga u centru američke vojne i obaveštajne moći

Kako je preneo pomoćnik sekretara odbrane Kris Miger, Pentagon i dalje pokušava da otkrije kakve su posledice i kolike su razmere curenja poverljivih informacija. Deo informacija koji je dospeo u javnost ticao se i informacija o ratu u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane radi bez prestanka radi utvrđivanja opsega širenja, sagledavanju posledica i izrade preventivnih poteza u kontekstu ovog curenja poverljivih informacija. I dalje istražujemo kako je došlo do ovog incidenta, kao i same posledice koje mogu proisteći iz njega. Već smo pokrenuli seriju koraka uz pomoć kojih ćemo detaljno analizirati na koji način se ovakve informacije distrbuiraju i kome. Takođe, i dalje procenjujemo koje sve informacije su potencijalno mogle da dospu u javnost.

Miger je izjavio da sekretar odbrane Lojd Ostin bio prvi koji je obavešten o incidentu 6. aprila, nakon čega je redovno brifovao nadređene o situaciji.

Pentagon takođe pokušava da utvrdi da li su procurele informacije u sebi zadržale poveljive podatke koje su uključivale i zakonske predloge ministarstva odbrane, javne odnose, polise i ciljeve, obaveštajne podatke i procene, bezbednosne podatke i podatke o generalštabu.

Autor: redportal.rs