Zvaničnici su rekli da nije jasno koliko dugo će se problem nastaviti jer su jazavci zaštićena vrsta

Jazavci koji kopaju ispod železničkih šina izazvali su haos u železničkom saobraćaju u Holandiji, uzrokujući mnoge otkazane i zatvorene linije. Najviše su pogođeni vozovi na severu i jugu zemlje, a neke saobraćajne linije su zaustavljene nedelju dana. Linija između Den Boša i Bokstela na jugu zatvorena je od juče nakon što su sisari iskopali tunele ispod šina, prenosi Bi-Bi-Si.

Zvaničnici su rekli da nije jasno koliko dugo će se problem nastaviti jer su jazavci zaštićena vrsta. Džon Vopen, izvršni direktor ProRaila - kompanije koja održava holandsku železničku mrežu - rekao je da je to drugi put za nedelju dana da su usluge obustavljene zbog problema sa jazavcima.

On je rekao da bi za rešavanje problema moglo biti potrebno dosta vremena jer je vozovima potrebna dozvola da pomeraju životinje ili ometaju njihovo stanište.

Provera poslednjih dana pokazala je da jazavci mnogo aktivnije kopaju, što je imalo direktne posledice po bezbednost železnice, saopštio je Prorejl. Ruta Den Boš-Bokstel-Ajndhoven je važna karika koja povezuje sever i jug, a putnički i teretni vozovi na toj liniji biće pogođeni najmanje do sledećeg utorka.

Ranije ovog meseca na severu jazavci su takođe kopali ispod železničkih šina u blizini Molkveruma u ​​provinciji Frizija, zbog čega su usluge na jednoj liniji bile obustavljene do sledećeg meseca.

Železničari planiraju da tamo naprave peščano brdo gde bi jazavci mogli da kopaju svoje domove. Vopen je rekao da je ProRail u hitnim razgovorima sa Ministarstvom za infrastrukturu nakon gašenja.

- Za ProRail je prilično teško da živi zajedno sa jazavcem - saopštila je kompanija na svom sajtu, dodajući da je cilj da se obezbedi "bezbedan saobraćaj vozova i slobodan život jazavcu".

Autor: redportal.rs