Ona je preradom ricinusa napravila ricin, a onda ga je poslala Trampu u pismu u kojem je tadašnjeg predsednika nazvala "odvratnim tiranskim klovnom"

Kanađanka po imenu Paskal Ferije priznala je da je kriva zbog toga što je 2020. godine tadašnjem predsedniku SAD Donaldu Trampu poslala u Belu kuću preteće pismo natopljeno ricinom, potencijalno smrtonosnim otrovom.

Pismom ove žiteljke Kanade iz Kvebeka poručivalo se Trampu, tada kandidatu za reizbor na mestu predsednika države, da „odustane i ukloni kandidaturu”. Međutim ono je presretnuto u septembru 2020. godine u službi za sortiranje pošte pre no što je moglo da stigne na svoje odredište.

Ferije (55) je takođe priznala krivicu za slanje sličnih pretećih pisama zvaničnicima policije u Teksasu. Očekuje se da će, po osnovu sporazuma sa tužilaštvo, otići u zatvor na 262 meseca, što je nešto manje od 22 godine, a izricanje kazne zakazano je za april.

- Nema mesta političkom nasilju u našoj zemlji, i nema izgovora za pretnje zvaničnicima i ugrožavanje javnih službenika - saopštio je u Vašingtonu državni pravobranilac Metju Grejvs.

Prema navodima tužilaštva, Paskal Ferije je preradom ricinusa napravila ricin, a onda ga je poslala Trampu u pismu u kojem je tadašnjeg predsednika nazvala „odvratnim tiranskim klovnom”. U pismu se pored ostalog poručivalo: „Ako ovo ne uradi posao, naći ću ja bolji recept za drugi otrov, a možda ću i upotrebiti moj pištolj kad budem mogla da dođem. Uživaj! Slobodan pobunjenički duh!”

Okrivljena je uhapšena prilikom pokušaja da iz Kanade uđe u SAD preko graničnog prelaza Bafalo u saveznoj državi Njujork, a pri sebi je imala pištolj, nož i nekoliko stotina metaka, saopštile su vlasti.

Istraga je došla i do osam kontaminiranih pisama upućenih teksaškim zvaničnicima koji su imali veze sa ustanovama u kojima je Ferijeova bila pritvorena 2019. godine. Poruke su stvorile „strah i stres” iako nisu uspele u trovanju svojih meta, rekao je američki pravobranilac iz Teksasa Alamdar Hamdani.

Paskal Ferije je priznala krivicu za ta kršenje zabrana u vezi sa biološkim oružjem u dva krivična postupka pokrenuta protiv nje u Vašingtonu i Teksasu. Ona je emigrirala iz Francuske u Kanadu i dvojna je državljanka tih zemalja.

Autor: redportal.rs