Moskva je više puta naglašavala da je Severnoatlantska alijansa usmerena na konfrontaciju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio, da je institucionalni dijalog, koji je po njegovim rečima, Alijansa godinama gradila u odnosima sa Rusijom radi jačanja Saveta Rusija-NATO, trenutno ne funkcioniše.

- U ime NATO-a mogu da kažem da smo se godinama trudili da izgradimo konstruktivne odnose sa Rusijom i da vodimo konstruktivni dijalog. Rusija se udaljila od tog dijaloga. Ne postoje nikakve mogućnosti da se nastavi sadržajan dijalog, koji smo pokušavali da izgradimo godinama. Institucionalni dijalog, koji smo pokušali da izgradimo u cilju jačanja Saveta Rusija-NATO, ne radi u uslovima koje danas imamo - rekao je Stoltenberg nastupajući na forumu ministara inostranih poslova zemalja NATO-a u Rumuniji.

Podvukao je da su neophodni kontakti sa Rusijom na nivou vojski kako bi se smanjili rizici incidenata, a u slučaju da oni nastanu, ne treba im dozvoliti da se otmu kontroli. Prema njegovim rečima, takođe je potrebno uspostaviti kontakte i kontrolu naoružanja.

Moskva je više puta naglašavala da je Severnoatlantska alijansa usmerena na konfrontaciju. Kako je ranije podvukao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doprineti većoj bezbednosti u Evropi. U Ministarstvu inostranih poslova su izjavili da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om na ravnopravnoj osnovi, pritom bi Zapad trebalo da odustane od militarizacije kontinenta.

Autor: Novosti.rs

#Jans Stoltenberg

#NATO

#Ukrajina

#rusija