Putin ne učestvuje na samitu u Indoneziji

Samit lidera Grupe 20 (G20) otvoren je danas na ostrvu Bali molbom Indonezije, domaćina samita, za jedinstvo i konkretnu akciju, kojom bi se postiglo poboljšanje globalne ekonomske situacije, uprkos dubokim raskolima koji postoje među državama oko rata u Ukrajini.

- Nemamo druge opcije, potrebna je saradnja da bi se spasio svet. G20 mora biti katalizator inkluzivnog ekonomskog oporavka. Ne treba da delimo svet na blokove. Ne smemo dozvoliti da svet zapadne u još jedan hladni rat - poručio je indonežanski predsednik Džoko Vidodo u uvodnom obraćanju, pre nego što su lideri najbogatijih država na svetu započeli razgovore iza zatvorenih vrata, prenosi Rojters.

G20, koja uključuje zemlje od Brazila do Indije, Saudijske Arabije i Nemačke, čini više od 80 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda, 75 odsto međunarodne trgovine i 60 odsto stanovništva.

Pozitivan znak uoči samita bio je tročasovni bilateralni sastanak između predsednika SAD Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga, u kojem su dvojica lidera obećala češću komunikaciju uprkos mnogim razlikama, navodi britanska agencija.

Kina se protivi isključenju Rusije iz G20 i drugih međunarodnih foruma, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na indonežanskom ostrvu Baliju.

On je, na početku bilateralnog sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama samita G20, rekao da Peking podržava ulogu Rusije u okviru G20 i drugih međunarodnih foruma i da smatra da niko nema pravo da oduzme pravo Rusiji da učestvuje u multilateralnim formatima, prenosi Interfaks.

Ukrajina je prethodno saopštila da traži da Rusija, zbog napada na tu zemlju, bude isključena iz G20.

Članice G20 su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i predstavnici Evropske unije, odnosno briselske administracije.

U njima živi dve trećine svetskog stanovništva.

Španija je uvek pozvana kao gost.

Pitanja o kojima diskutuju lideri G20 proširila su se sa ekonomije na klimatske promene, održivu energiju, otpisivanje međunarodnih dugova i oporezivanje multinacionalnih korporacija.

Svake godine druga država članica G20 preuzima predsedavanje i utvrđuje dnevni red sastanaka.

Kao predsedavajuća 2022, Indonezija želi da se samit na Baliju koncentriše na globalne zdravstvene mere i ekonomski oporavak posle pandemije.

Želi i da promoviše usvajanje strategije održive energije. Samit je i prilika da lideri zemalja održe bilateralne sastanke.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zatražilo je da Rusija bude isključena iz G20 zbog njene invazije na Ukrajinu.

Indonežanska vlada je saopštila da predsednik Rusije Vladimir Putin neće prisustvovati samitu, a rusku delegaciju će predvoditi šef diplomatije te zemlje Sergej Lavrov.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#G20

#kina

#rusija