Sve veći broj američkih zvaničnika smatra da naredne nedelje i meseci predstavljaju mogućnost za Rusiju i Ukrajinu da razmatraju moguće pregovore

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan predložio je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tokom nedavnog sastanka da razmisli o "realističnim" pregovaračkim pozicijama, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na diplomate.

Prema izvorima lista, Vašington je pozvao Kijev da pokaže otvorenost za ideju pregovora.

- Dvojica evropskih diplomata upoznata sa diskusijama rekla su da je Salivan preporučio timu Zelenskog da razmisli o realnim zahtevima i prioritetima na pregovorima, uključujući i ponovno razmatranje svog objavljenog cilja... povratku kontrole nad Krimom - navodi list.

Kako navodi list, sve veći broj američkih zvaničnika smatra da naredne nedelje i meseci predstavljaju mogućnost za Rusiju i Ukrajinu da razmatraju moguće pregovore. Vašington smatra da bi početak zime mogao da bude prekretnica u sukobu u Ukrajini.

- Zbog izgleda da Ukrajina neće postići značajnije uspehe na bojnom polju u narednim nedeljama, američki zvaničnici i neki od njihovih evropskih kolega počeli su da se pitaju kada će društvo početi... da zahteva mirno rešenje - piše list.

List primećuje da su Sjedinjene Američke Države i saveznici zabrinuti da se zbog podrške Ukrajini njihove zalihe oružja prebrzo iscrpljuju.

- Govorimo Ukrajincima da je na njima da odluče kada to da urade (započnu mirovne pregovore). Ali bilo bi dobro da ih započnu ranije - citira list jednog od zapadnoevropskih diplomata a prenosi Sputnjik.

Ranije je Zelenski potpisao ukaz o stupanju na snagu Odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Takođe je izjavio da Ukrajina neće pregovarati sa Rusijom, dok je Putin njen predsednik.

Krajem oktobra predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna za pregovore o Ukrajini i pozvao Kijev da odmah prekine sva borbena dejstva.

Autor: redportal.rs