Razgovori koji se vode poslednjih meseci i dalje u toku

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven učestvovao je u poverljivim razgovorima sa visokim ruskim zvaničnicima koji imaju za cilj da smanje rizik od šireg rata oko Ukrajine, izjavio je danas izvor upoznat sa razgovorima.

Izvor koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da su razgovori koji se vode poslednjih meseci i dalje u toku. O Salivenovim razgovorima prvi je izvestio Vol strit džurnal.

Saliven je u septembru rekao da su SAD javno i privatno komunicirale sa Rusima o pretnjama ruskog predsednika Vladimira Putina da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu u Ukrajini.

Iako je Saliven javno rekao da bi došlo do tragičnih posledica ako bi Rusija pribegla nuklearnom oružju, nejasno je kako je o tome razgvarano privatno.

Saliven, na jednom događaju u Njujorškom ekonomskom klubu, nije rekao da je sam bio uključen u direktne razgovore, ali je više puta kazao da postoje kanali za komunikaciju sa Ruskom Federacijom na višim nivoima.

- To smo uradili kada je bilo potrebno da razjasnimo potencijalne nesporazume i pokušamo da smanjimo rizik i smnjimo mogućnost katastrofe kao što je potencijalna upotreba nuklearnog oružja - istakao je tada američki zvaničnik.

Ni Bela kuća nije negirala da su vođeni razgovori.

- Zadržavamo pravo da direktno govorimo na višim nivoima o pitanjima koja su zabrinjavajuća za Sjedinjene Američke Države. To se desilo tokom proteklih nekoliko meseci. Naši razgovori su se fokusirali samo na... smanjenje rizika i odnos SAD i Rusije - kazala je novinarima portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Autor: redportal.rs

#Džejk Saliven

#Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost

#razgovori

#rusija