Plan da se Ukrajini načini kompletno integrisanom u oružani sistem Alijanse

NATO alijansa će uskoro pokrenuti plan da obnovi ukrajinsku namensku industriju u sledećih 10 godina, sa nadom da potpuno izbaci naoružanje iz sovjetskog perioda u zamenu za zapadno naoružanje.

Zvaničnici NATO saveza i Ukrajine su dogovorili sastanak, koji bi trebao da se održi sledeće nedelje, u kome će se raspravljati o dugoročnom obavezivanju i ulaganju u revitalizaciju vojno-industrijskog sektora Kijeva nakon više meseci sukoba sa Ruskom Federacijom. Kako se navodi:

Analiziraćemo planove za odbranu i nabavku naoružanja, kao i sve zahteve koji moraju da se ostvare da bi Ukrajinu doveli u stanje kompletne oružane integrisanosti sa standardima NATO. U pitanju je odustajanje od sovjetskog naoružanja i prelazak na NATO kompatibilni sistem vojne opreme.

Iako je NATO zvaničnik ponudio malo detalja o sitematici obnove ukrajinske vojne industrije, ipak su istakli da će se više fokusirati na dugoročne potrebe i da će u rad biti uključeno više različitih zemalja. Ova inicijativa će funkcionisati odvojeno od ostalih NATO projekata za dobavku naoružanja Ukrajini.

Ranije u sredu održan je sastanak Odbrambene kontakt grupa za Ukrajinu gde je bila tema dalji nastavak vojne pomoći, na kome je ukrajinski ministar odbrane izneo da su PVO sistemi trenutno prvi prioritet Ukrajine.

Predsedavajući američkog generalštaba general Mark Majli izjavio je da će SAD i njeni saveznici pružiti Ukrajini takvo oružje. Kako je naveo:

Svi moramo da učinimo po deo napora, da bi obnovili i održali integrisanu vazdušnu i raketnu odbranu, posebno jer se sastoji od starih sistema.

Holandski ministar odbrane Kasja Olongren je u međuvremenu rekla da će Holandija poslati Ukrajini dodatne PVO rakete i dodala:

Jedino što Rusija uspeva da postigne ovim kontinuiranim napadima na Ukrajinu je da ćemo mi samo dostaviti još više naoružanja.

Autor: redportal.rs