Džastin Biber je pre nekoliko godina ovde snimio spot za pesmu

Fjaðrargljufur. Ne, mačka nije ni dodirnula tastaturu, ovo je ideja za izlet u prirodu Islanda.

Reka Fjadra koja protiče kroz južni deo ostrva nije naročito duga, ali strmi kanjon koji je prati je ono što planinari zapravo dolaze da vide. Nastao je tokom poslednjeg ledenog doba, a danas je plodno tlo za vegetaciju i njegove stene krase nestvarna zelena mahovina i lišajevi.

Nivo vode nije visok, pa je pešačenje kroz kanjon bezbedno, samo je potreban razuman oprez pri izboru obuće i hodanju po klizavim stenama. Takođe bi bilo dobro izbegavati zimu kada nivo vode poraste.

Ponekad visok i do 100 metara i dugačak 2 kilometra, nalazi se u blizini sela sa jednako lepim imenom: Kirkjubæjarklaustur. U okolini ima dovoljno kuća, apartmana i hotela u kojima možete prenoćiti, tako da ne morate da brinete da li ćete biti poneseni prirodnim lepotama i zaboraviti na vremenske prilike.

A sad, pitanje dana: zašto turisti pokušavaju da podmite čuvare da ih puste unutra ako je ulaz slobodan?

Desilo se nešto što niko nije mogao da predvidi. Američka pop zvezda Džastin Biber je pre nekoliko godina ovde snimio spot za pesmu I’ll show you. I pokazao ih je, svima.

Armija oduševljenih navijača sjurila je u kanjon i izazvala potpuni haos. Video je imao stotine miliona pregleda, ali Džastin nije dobio nagradu za promociju turizma. Osim toga, lokalne vlasti su privremeno zatvorile kanjon dok se situacija ne smiri.

Fanovi su pokušali da podmite čuvare novcem, hranom, a jedan od obezbeđenja je odbio besplatan put u Dubai u zamenu za ulazak u kanjon. Kanjon je danas ponovo otvoren, pa ako se nađete na Islandu, svratite do kanjona koji ni Dubai ne može da kupi.

Autor: redportal.rs

#Island

#Zabranjeno mesto

#kanjon