Kako se sazanje, proglašenju prisustvuje njegov sin princ Vilijam, a događaj se prvi put u istoriji prikazuje u televizijskom prenosu

KRALJICA Elizabeta II preminula je u četvrtak u 96. godini života, a njen sin Čarls je danas zvanično proglašen za kralja na sastanku Savetu za pristupanje.

Kako se sazanje, proglašenju prisustvuje njegov sin princ Vilijam, a događaj se prvi put u istoriji prikazuje u televizijskom prenosu.Savetu prisustvuju i pozvani tajni savetnici, koji služe ministrima u vladi, a prisutno je i svih šest živih bivših britanskih premijera.

Ipak, neće svima biti dopušteno da učestvuju na zatvorenom sastanku Saveta u drugom delu ceremonije.

Kralj Čarls prisustvuje drugom delu sastanka kako bi dao deklaraciju i potpisao zakletvu da će štititi bezbednost Crkve Škotske i kontinuitet vlade.

Nakon sastanka, Glavna proklamacija kojom se Čarls proglašava suverenom biće pročitana u 12 časova po našem vremenu sa balkona u Sent DŽejms palati u centru Londona.

Neobično je to što će Donji dom parlamenta održati sednicu u subotu kako bi se omogućilo visokim poslanicima da polože zakletvu na vernost kralju Čarlsu III.

Nakon toga, drugi proglas će biti pročitan u Londonu na Kraljevskoj berzi. Dalji proglasi će biti pročitani u Škotskoj, Severnoj Irskoj i Velsu u nedelju u podne.

Autor: Redportal.rs

#Velika Britanija

#krunisanje

#Čarls Treći