Pomoć uključuje dodatne rakete za visoko mobilne artiljerijske raketne sisteme

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena objavila je da će ukrajinskim snagama poslati do sada najveću isporuku raketa, municije i drugog oružja iz zaliha Sekretarijata za odbranu, vrednu milijardu dolara, javlja Glas Amerike.

Sjedinjene Države su obećale veliku novu isporuku oružja u trenutku dok analitičari upozoravaju da Rusija premešta vojnike i opremu ka južnim lučkim gradovima u nameri da odvrati ukrajinsku kontraofanzivu.

Pomoć uključuje dodatne rakete za visoko mobilne artiljerijske raketne sisteme HIMARS, kao i hiljade komada artiljerijske municije, minobacačkih sistema, džavelin raketa i druge opreme.

Vojni komandanti i drugi američki zvaničnici kažu da su HIMARS sistemi i artiljerija ključni u ukrajinskoj borbi i pokušajima da spreči Rusiju da zauzme dodatnu teritoriju.

Zajedno sa novom isporukom, ukupna američka pomoć Bajdenove administracije Ukrajini sada je veća od devet milijardi dolara od kako su ruske trupe izvršile invaziju krajem februara.

Novi paket vojne pomoći omogućava da se američki sistemi naoružanja i druga oprema brže dostave Ukrajini, pošto stižu direktno iz skladišta Pentagona.

Autor: Fonet

#Oružje

#Ukrajina

#isporuka

#vojska